Music Chapel Festival - Wien

Jonge vrouwen en tragische onbereikbaarheid: het is de rode draad doorheen dit concert ‘made in Vienna’.

Voor Mahler was die tragiek erg aanwezig, toen hij Das Lied von der Erde componeerde: door een antisemitische campagne moest hij aftreden als directeur van de Weense Staatsopera, hij leed aan een ernstige hartziekte, en zijn oudste dochtertje stierf op 5-jarige leeftijd. In het midden van alle tumult vond hij inspiratie in Chinese poëzie, vertaald door Hans Betghe. Een aantal gedichten uit ‘Die chinesische Flöte’ zette hij om in een liedcyclus, die hoewel donker van toon één zijn beste werken zou worden. Ook Schoenbergs arrangement voor kamerorkest is een populair pareltje.

Alban Bergs erg aangrijpende vioolconcerto Dem Andenken eines Engels brengt ons een generatie verder: Berg schreef het als een soort van requiem voor Manon Gropius, de dochter van Alma Mahler en Bergs goede vriend Walter Gropius, met wie Alma was hertrouwd na Mahlers dood. Het meisje stierf op haar 18de aan polio, maar leeft verder in dit pakkende werk.

Programma

David Clay Mettens – Sleeping I Am Carried… (2014)

Alban Berg – Violinkonzert „Dem Andenken eines Engels“

Gustav Mahler/Arnold Schoenberg – Das Lied von der Erde (selectie) 

Johann Strauss – Kaiser-Walzer, op. 437

Tickets

Locatie

Flagey  | Heilig Kruisplein 1  | 1050 Brussel

 

openbaar vervoer: Tram 81, 83 | Bus 38, 59, 60, 71 | Halte: Flagey (www.mivb.be)

fiets: Villo station nr. 108 – Flageyplein (www.villo.be). Fietsen, scooters, motorfietsen kunnen worden gestald op het Heilig-Kruisplein.

parking: Flagey (Flageyplein, 1050 Brussel)

contact: 02/641 10 10

Info

coprod. Flagey, Queen Elisabeth Music Chapel

70’ (excl. pauze)