Annelien Van Wauwe

klarinet

De Belgische klarinettiste Annelien Van Wauwe, momenteel een BBC New Generation Artist, is bekend om haar uitvoeringen op zowel moderne als historische klarinet. Ze wordt beschouwd als een van de meest boeiende en originele klarinettisten van haar generatie. Vanaf jonge leeftijd won zij talrijke internationale wedstrijden.  De gedeelde overwinning op de 61ste Internationale Muziekwedstrijd van de ARD in München in 2012, was een beslissende stap naar internationale erkenning.

Sindsdien trad zij op met toonaangevende orkesten zoals het SWR Radiosymphonie Orchester Stuttgart, het symfonieorkest van de Bayerische Rundunk, de Nürnberger Philharmoniker,  Brussels Philharmonic en het BBC Symphony Orchestra. Ze trad ook op met diverse kamerorkesten zoals het Orchestre de Chambre de Genève, het Prague Chamber Orchestra, het Wiener Kammerorchester en het Münchner Kammerorchester. Zij trad regelmatig op in prestigieuze muziekzalen waaronder de Tonhalle Zürich, Bozar Brussels, het Konzerthaus Berlin, het Konzerthaus Vienna en het Concertgebouw Amsterdam.

In 2014 speelde Annelien een bejubeld debuut met het Deutsches Symphonieorchester in de Philharmonie te Berlijn, met een uitvoering van het klarinetconcerto van Aaron Copland. Bij de te verwachten hoogtepunten in het seizoen 2016-2017 behoort de wereldpremière in Zürich van de ‘Sonata V’, aan haar opgedragen door Manfred Trojahn. Ze zal ook optreden in concerten met de Münchner Symphoniker, het Royal Liverpool Philharmonic Orchestra en het BBC Scottish Symphony Orchestra. Zij werd opnieuw uitgenodigd voor uitvoeringen met het Ulster Orchestra in Belfast en het BBC National Orchestra of Wales.

Annelien is regelmatig te gast op internationale festivals zoals het Luzern Festival, het Schleswig-Holstein Musik Festival, de Festspiele Mecklenburg-Vorpommern, het Cheltenham Music Festival, het West Cork Chamber Music Festival,  de Kissinger Sommer en het Festival de Radio France in Montpellier.

Zij kreeg talrijke beurzen,  onder meer van de Mozartgeselschaft Dortmund en de Banque Populaire Paris. Annelien ontving de Klara-prijs van de Vlaamse Radio en gaf een debuut-cd uit met klarinetsonates van Weinberg en Prokofiev (Genuin 2015).

Annelien studeerde onder meer bij de internationaal befaamde soliste Sabine Meyer, die haar uitnodigde op een Europese tour met het Swedish Chamber Orchestra onder leiding van Andrew Manze. Zij nam ook deel aan masterclasses met de veelgevraagde leraar Yehuda Gilad. Annelien heeft een voorliefde voor oude muziek en studeerde klassieke klarinet bij Eric Hoeprich en Ernst Schlader. Annelien Van Wauwe is hoofddocente aan het Koninklijk Conservatorium in Antwerpen.