Augustin Dumay

Viool

Het publiek maakte kennis met Augustin Dumay na zijn ontmoeting met Herbert von Karajan die leidde tot concerten met de Berliner Philharmoniker en opnames voor EMI (concerti van Mendelssohn, Tchaikovsky, Saint-Saëns, Lalo). Hierop volgden samenwerkingen met Orchestre national de France, Japan Philharmonic, London Symphony Orchestra, Koninklijk Concertgebouworkest, Los Angeles Philharmonic, Orchestre de la Suisse Romande, en vele anderen, onder leiding van de grootste dirigenten van onze tijd, zoals Christoph von Dohnányi, Seiji Ozawa, Gennadi Rozhdestvensky, Charles Dutoit, Iván Fischer, Kent Nagano, Stéphane Denève, Jukka-Pekka Saraste, en Robin Ticciati.

Internationale critici hebben Dumay vergeleken met de grootste violisten van de 20ste eeuw en omschrijven hem als een 'grote klassieke stylist'. Deze reputatie wordt onderstreept door zijn uitstekende opnames voor Deutsche Grammophon: de integrale Beethoven sonates met Maria João Pires die "zeker op gelijke voet staat met Grumiaux/Haskil, Menuhin/Kempff, of Perlman/Ashkenazy" (International Piano) en de concerti van Mozart met Camerata Salzburg die "zonder te overdrijven een van de beste Mozart vioolconcerto cd's ooit gemaakt is" (Classic CD) waarin hij "overtuigt dat hij een uitzonderlijke Mozart-interpreet is" (Classica).

De laatste tien jaar is Dumay ook zeer actief als dirigent. Tussen 2003 en 2013 was hij verbonden aan het Orchestre royal de chambre de Wallonie als muziekdirecteur, en vervolgens als vaste gastdirigent tot 2015. Sinds 2011 is hij muziekdirecteur van Kansai Philharmonic Orchestra (Japan). Onder zijn leiding maakte dat orkest haar eerste tournee naar Europa.

Sinds 2014 is Dumay artist-in-residence aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth waar hij coach is van een selecte groep zeer getalenteerde jonge violisten, vele daarvan laureaat van grote internationale wedstrijden.

Zijn discografie, bestaande uit zo'n 40 opnames (Warner, Deutsche Grammophon, Onyx Classics), is bekroond met onder meer een Gramophone Award, Audiophile Audition, Preis der deutschen Schallplattenkritik, Grand Prix du Disque en Record Academy Award. Na het uitbrengen van een cd waarop hij als solist, dirigent én kamermusicus te horen is - met het Vioolconcerto en Achtste Symfonie van Beethoven en het Eerste Strijksextet van Brahms - is zijn meest recente opname gewijd aan het Tweede Concerto van Bartok onder Kent Nagano en het Orchestre Symphonique de Montréal.