Boris Giltburg

Piano

Pianist Boris Giltburg, geboren in Moskou in 1984, groeide op in Tel Aviv (Israël). Hij kreeg zijn eerste pianolessen van zijn moeder, en vervolgens studeerde hij bij Arie Vardi. Giltburg is laureaat van de Rubinstein Wedstrijd en winnaar van de Koningin Elisabethwedstrijd 2013, wat heeft geleid tot een snelvaart in zijn internationale carrière. Sinds 2015 neemt hij op voor Naxos Records.

Giltburg trad reeds op met vele toonaangevende orkesten, waaronder Philharmonia Orchestra, Israel Philharmonic, NHK Symphony, DSO Berlin, hr-Sinfonieorchester, London Philharmonic Orchestra, Oslo Philharmonic, St Petersburg Philharmonic en Baltimore Symphony. Hij maakte zijn BBC Proms debuut in 2010, en is vaak op tournee geweest naar Zuid-Amerika en China, alsook Duitsland met het Orchestre National du Capitole de Toulouse. Hij speelde recitals in prestigieuze zalen zoals de Hamburg Elbphilharmonie, Carnegie Hall, London Southbank Centre, Louvre en het Concertgebouw in Amsterdam.

Dit seizoen is Giltburg  Resident Artist in Brussel bij zowel Flagey als Bozar, waar hij soleert met Deutsche Kammerphilharmonie  olv Paavo Jaervi en Brussels Philharmonic  olv Stéphane Denève; ook is hij Artist in Residence in Den Haag bij het Residentie Orkest olv Nicholas Collon, met wie hij optreedt in het Concertgebouw Amsterdam. In Noord-Amerika speelt hij met Pacific Symphony olv Ben Gernon, Utah Symphony  olv Ivan Fischer, en NAC Ottawa olv Alexander Shelley. In het Verenigd Koninkrijk maakte hij onder andere zijn debuut met Halle Orchestra en keert hij terug bij Royal Liverpool Philharmonic, CBSO en Bournemouth Symphony. Recitals leidden hem dit seizoen naar  Southbank’s International Piano Series, Radio France, Bilbao Philharmonic Society, en Liszt Raiding Festival. Ook maakt hij een Europese tournee met het Pavel Haas Quartet, waar hij al eerder mee samenwerkte voor de bejubelde Supraphon opname van de kwintetten van Dvorak.  

In 2017 verscheen op Naxos zijn opname van Rachmaninov’s Tweede Pianoconcerto met Royal Scottish National Orchestra en Carlos Miguel Prieto, gepaard met de Etudes-Tableaux op.33. Deze opname volgde op de release uit 2016 van de concerti van Shostakovich met Vasily Petrenko en Royal Liverpool Philharmonic, bekroond met een Diapason d’Or. Ook zijn eerdere opnames voor Naxos (Schumann, Beethoven, Rachmaninov) werden warm onthaald door de pers, en zijn opname van de Prokofiev Sonates voor Orchid stonden op de shortlist voor de Critics’ Award bij Classical Brits.

Giltburg is een fervent amateurfotograaf en houdt actief zijn blog over klassieke muziek bij.