Gautier Capuçon

Cello

Gautier Capuçon is een gedroomde ambassadeur voor de cello in deze 21ste eeuw. Elk seizoen treedt hij op met de meest vooraanstaande dirigenten en instrumentalisten. Ook is hij oprichter en leider van de ‘Classe d'Excellence de Violoncelle' aan de Fondation Louis Vuitton in Parijs, gehuisvest in het nieuwe Auditorium ontworpen door Frank Gehry. Hij wordt geroemd om zijn expressieve spel en uitbundige virtuositeit. De klank van zijn cello, een Matteo Goffriler uit 1701, is al even befaamd als dat spel.

In seizoen 2017/18 soleert Capuçon in meerdere tournees door Europa, de Verenigde Staten en Azië. In Europa gaat hij op tournee met het Orchestre de Chambre de Paris, de Wiener Symphoniker (Philippe Jordan), en het Gustav Mahler Jugendorchester. In de Verenigde Staten met het Royal Philharmonic Orchestra (Charles Dutoit); en in Azië met het hr-Sinfonieorchester (Andres Orozco-Estrada) en als onderdeel van het Verbier Festival met Gabor Takacz. Andere hoogtepunten omvatten optredens met het Gewandhausorchester Leipzig, de Wiener Philharmoniker (Semyon Bychkov), het Orchestre de Paris (Yu Long), het San Francisco Symphony Orchestra (Stéphane Denève), het City of Birmingham Symphony Orchestra (Mirga Graþinytë-Tyla) en London Philharmonia (Paavo Jäarvi).

Capuçon blijft samenwerken met gerenommeerde dirigenten, waaronder Charles Dutoit, Semyon Bychkov, Valery Gergiev, Gustavo Dudamel, Lionel Bringuier, Andris Nelsons, Christoph Eschenbach, Andrés Orozco-Estrada and Yannick Nézet-Séguin; en met hedendaagse componisten zoals Lera Auerbach, Karol Beffa, Esteban Benzecry, Nicola Campogrande, Qigang Chen, Jerome Ducros, Henry Dutilleux, Thierry Escaich, Philippe Manoury, Bruno Mantovani, Krzysztof Penderecki, Wolfgang Rihm, en Jörg Widmann.

Als fervent recitalist en kamermusicus verschijnt Capuçon jaarlijks in de grote zalen en op grote festivals. Dit seizoen keert hij terug naar Carnegie Hall (met Daniil Trifonov), maakt hij een internationale tournee met duopartner Jérôme Ducros,  en treedt hij op op het Verbier Festival met: Lisa Batiashvili, Christoph Eschenbach, Janine Jansen, Leonidas Kavakos, Yuja Wang and Tabea Zimmermann. Andere artiesten waar Capuçon regelmatig mee samenwerkt zijn Nicholas Angelich, Martha Argerich, Daniel Barenboim, Frank Braley, Renaud Capuçon, Katia en Marielle Labèque, Menahem Pressler, Jean-Yves Thibaudet, en het Artemis en Ébène kwartet.

Capuçon staat onder exclusief contract bij Erato (Warner Classics), en is meervoudig winnaar van de ECHO Klassik prijs. In 2016/17 kwam zijn veelgeprezen opname van Beethoven Sonates (met Frank Braley) uit. Andere recente uitgaven zijn onder andere de Shostakovich Celloconcerto’s met het Mariinsky Orchestra en Valery Gergiev; en Schubert’s Strijkkwartet met Quatuor Ébène. Eerdere gelauwerde opnames zijn een recital cd met muziek van Schubert, Schumann, Debussy, Britten en Carter (met Frank Braley), en het Eerste Celloconcerto en Muse et le poète van Saint-Saëns (met het Orchestre philharmonique de Radio France en Lionel Bringuier). Hij nam ook kamermuziek op met Martha Argerich, Nicholas Angelich, Renaud Capuçon en Gabriela Montero. In 2013 kwam op Deutsche Grammophon een dvd uit met Capuçon als solist in het Eerste Celloconcerto van Haydn, in een live-opname met de Berliner Philharmoniker onder leiding van Gustavo Dudamel.

Gautier Capuçon werd geborden in 1981 in Chambery en begon met cello spelen op vijf-jarige leeftijd. Hij studeerde in Parijs en Wenen bij Philippe Muller, Annie Cochet-Zakine en Heinrich Schiff. Hij is winnaar van vele prijzen op internationale wedstrijden, waaronder de International André Navarra Prize, en werd in 2001 uitgeroepen tot 'Nieuw Talent van het Jaar' door de Victoires de la Musique.

Extra

Foto © Gregory Batardon
www.gautiercapucon.com