Hanne Roos

Sopraan

De Belgische sopraan Hanne Roos vatte in 2004 haar professionele zangopleiding in het Koninklijk Muziekconservatorium van Gent aan. Ze behaalde er haar bachelor diploma bij Erika Pauwels en sloot haar master studies cum laude af bij Gidon Saks, Evelyn Bohen en Mireille Capelle. 

Ondertussen soleert Hanne Roos aan belangrijke operahuizen. Zo vertolkte ze Kate Pinkerton (Butterfly), Micaela (Carmen), Erste Dame (Zauberflöte) en Jungfer Marianne in Der Rosenkavalier in regie van de bejubelde Oscar-bekroonde acteur Christoph Waltz, bij Opera Vlaanderen; de sopraan solo in Die Schöpfung van Haydn (danstheaterproductie, met live uitvoering van het werk) in een productie van Ballets du Rhin en het ensemble La Follia; L'Amour & Clarine (Platée van JP Rameau) in de gelauwerde productie van regisseuse Mariame Clément en onder leiding van de bekende Franse dirigent Christophe Rousset bij Opéra national du Rhin, Straatsburg. Recenter kroop ze opnieuw in de huid van Micaela, deze keer in het kader van de nieuwe Carmen-productie bij Zomeropera Alden-Biesen in regie van Frank Van Laecke (2015) en zong ze haar allereerste Musetta bij Opera Vlaanderen.  

Na haar succesvolle roldebuut als Dorella in Richard Wagners Das Liebesverbot, bij Opéra national du Rhin Strasbourg, zong Hanne Roos er met even veel succes de rol van Giannetta in een nieuwe productie van L'Elisir d'Amore. Vervolgens maakte ze haar opwachting bij Opera Vlaanderen, als 1. Dame in de herneming van de spraakmakende productie van Die Zauberflöte

Hanne Roos zong onder de muzikale leiding van gevestigde waarden als Constantin Trinks, Daniele Callegari, Dmitri Jurowski, Titus Engel, Tomas Netopil, Yannis Pouspourikas, Vincent Monteil, Jan Willem de Vriend en Antonino Fogliano.

Tijdens seizoen 2009-2010 maakte ze deel uit van de Operastudio Vlaanderen, waar ze onder meer de titelrol zong in Alcina; vervolgens was ze twee concertseizoenen lang verbonden aan de operastudio van Opéra national du Rhin (ONR) in Straatsburg en Colmar waar ze in diverse operastudio-producties eersteplans rollen zong. 

In oktober 2012 verleende ze haar medewerking aan concerten in Straatsburg (Festival Musica) en Venetië (Biënnale v.d. hedenhaagse muziek) met respectievelijk Brussels Philharmonic en het Radio-Sinfonieorchester Stuttgart (SWR) in Le Cri de Mohim van en gedirigeerd door Michel Tabachnik.  

In 2013 creëerde Hanne Roos de Haiku Songs van Dirk Brossé. De succesvolle compositie werd ook op cd ingespeeld (piano: Daniel Blumenthal) en heeft ondertussen ook een orkestversie welke Hanne Roos samen met het Symfonieorkest Vlaanderen onder leiding van Dirk Brossé in 2014 voor de eerste keer uitvoerde.