Jeroen D'hoe

Componist

Jeroen D’hoe (°1968) is een veelzijdig componist en pianist die vanuit hedendaags-klassieke muziek uiteenlopende dialogen aangaat met andere muzikale stijlen en andere kunstdisciplines, meestal in opdracht van orkesten, ensembles, festivals en musea. Hij behaalde een doctoraat (Doctor of Musical Arts) en Master of Music in compositie bij John Corigliano aan The Juilliard School (New York), naast Masters in compositie (Piet Swerts) en piano (Alan Weiss en Johan Lybeert) aan LUCA School of Arts, Campus Lemmens (Leuven) en een Master in Musicologie (KULeuven). 

Jeroen D’hoe won de Nationale Compositiewedstrijd Koningin Elisabeth (2003) en de SABAM-Prijs voor Compositie (2003) met Toccata-Scherzo en de Compositiewedstrijd van de Provincie Vlaams-Brabant (2002) met Festival Anthem. Hij ontving de Gouden Klaproos-award (SABAM) voor zijn oeuvre in de categorie klassieke compositie (2008).

Hij componeerde de liedcyclus Songs for the Crossing (2017) (op gedichten van Stefan Hertmans) voor sopraan, koor en orkest in opdracht van Flagey i.s.m. Brussels Philharmonic en het Vlaams Radio Koor. Recent componeerde hij o.m. het strijkkwartet Resonances (2015) voor het Taurus Quartet en werkte hij samen met het artistiek collectief WildWorks [UK] in het kader van het audiovisueel kunstproject Once Upon a Castle (2014) in het Kasteel van Gaasbeek.

Jeroen D’hoe componeerde in opdracht van diverse vooraanstaande orkesten en festivals als Brussels Philharmonic, deFilharmonie, Het Kamerorkest Brugge, Oxalys, New Juilliard Ensemble, Beethoven Academie, Puzzling America Festival Leuven, Musica Sacra Festival Maastricht, Festival van Vlaanderen (Vlaams-Brabant en Mechelen). Als componist en pianist werkte hij samen met Paul Michiels en Philip Catherine aan It’s a Gas (2010), een crossover-concertproject op het kruispunt tussen pop, jazz en klassieke muziek.

Jeroen D’hoe ontving het Belgian American Educational Foundation fellowship (1998). Hij is docent compositie, muziekanalyse en muziekgeschiedenis aan Luca School of Arts, Campus Lemmens en docent compositie aan het Utrechts Conservatorium (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht).

Jeroen D’hoe ontving het Belgian American Educational Foundation fellowship (1998). Hij is docent compositie, muziekanalyse, muziekgeschiedenis en musicologie aan Campus Lemmens (LUCA School of Arts), KULeuven en het Utrechts Conservatorium (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht).