Julia Szproch

Sopraan

Julia Szproch werd in 1990 in het Poolse Warschau geboren in een muzikale familie. Ze was zeven toen ze pianoles ging volgen en dat instrument is en blijft haar grote passie. Ze trad onder meer op tijdens het Open’er festival in Babie Doly, in het Rozmaitości theater, tijdens het Sokołowsko festival – ‘Hommage à Kieślowski’, en in het Royal Castle in Warschau. Vanaf 2011 ging ze aan de Fryderyk Chopin University of Music studeren en studeert ze bij Ryszard Cieśla.

Ze vertolkte de rol van Damigella in Monteverdi’s L’incoronazione di Poppea en van Zerlina in Mozart’s Don Giovanni. In 2014 gaf ze verscheidene recitals in Noorwegen en zong ze in Mozarts Requiem. Tijdens het 24ste Mozartfestival in de Warsaw Chamber Opera hernam ze de rol van Zerlina in Mozarts Don Giovanni. In juni 2015 nam ze deel aan de Académie van het Festival d’Aix-en-Provence, waarbij ze meerdere concerten zong, en nam ze ook deel aan publieke masterclasses met Susanna Eken.

In 2015 nam ze onder leiding van Bart Van Reyn het sopraangedeelte voor haar rekening, in het eerste deel van het oratorium Messiah van Händel in aanwezigheid van de koninklijke familie in het Koninklijk Paleis in Brussel. In april 2016 speelde en zong ze de rol van Bystrouska in de Opéra Bastille in een productie van The Cunning Little Vixen van Janáček. In december 2016 vertolkte ze het Mozart ‘s Requiem onder leiding van Hervé Niquet in Flagey – Brussel. In februari 2017 zingt ze de rol van Phylo in Pénélope van Fauré in De Munt.

Sinds september 2014 vervolmaakt Julia Szproch zich aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth, onder leiding van José van Dam.