Lars Vogt

Piano

Lars Vogt wordt beschouwd als een van de meest toonaangevende pianisten van zijn generatie. Hij werd geboren in het Duitse Düren in 1970 en kwam voor het eerst onder de aandacht nadat hij de Tweede Prijs won tijdens de Leeds International Piano Competition in 1990. Sindsdien geniet hij al meer dan 25 jaar een gevariëerde carrière, met repertoire gaande van de grote klassiekers zoals Mozart, Beethoven, Schumann en Brahms, over de romantiek van Grieg, Tchaikovsky en Rachmaninov, tot het zinderende concerto van Lutoslawki. Lars Vogt werkt nu meer en meer samen met orkesten als dirigent, en werd in september 2015 aangesteld als muziekdirecteur van het Royal Northern Sinfonia in Sage, Gateshead. 

 

Hoogtepunten van seizoen 2017-18 omvatten uitvoeringen als solist met Orchestre Philharmonique de Radio France, Warsaw Philharmonic, Leipzig Gewandhaus Orchester, Brussels Philharmonic en Toronto Symphony Orchestra, evenals vijf concerten in residentie bij het Frankfurt Museumorchester. Hij keert terug bij Rundfunk Sinfonie Orchester Berlin voor Berg's Kammerkonzert met Vladimir Jurowski. Ook treedt hij op met Royal Northern Sinfonia in Amsterdam, Boedapest en Vienna, en met Christian en Tanja Tetzlaff in Londen, Berlijn en Frankfurt.

 

Tijdens zijn prestigieuze carrière heeft  Vogt opgetreden met vele van ’s werelds grootste orkesten, waaronder het Koninklijk Concertgebouworkest, Berliner Philharmoniker, Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, Dresden Staatskapelle, Wiener Philharmoniker, London Philharmonic, London Symphony Orchestra, City of Birmingham Symphony Orchestra, New York Philharmonic, en Orchestre de Paris. Hij werkte samen met verschillende gerenommeerde dirigenten, zoals Claudio Abbado, Daniel Harding, Mariss Jansons, Paavo Järvo, Andris Nelsons, Sir Simon Rattle en Robin Ticciati. 

 

Vogt geniet een hoge status als kamermusicus: in juni 1998 riep hij zijn eigen kamermuziekfestival 'Spannungen' in Heimbach nabij Keulen in het leven. Het gigantische succes van dit festival wordt gekenmerkt door de uitgave van meerdere opnames door de CAvi en EMI labels. Hij werkt regelmatig samen met de broers Tetzlaff en Ian Bostridge, alsook Thomas Quasthoff, acteur Klaus-Maria Brandauer en komiek Konrad Keikircher.

Vogt werkt nauw samen met het Ondine label, met als meest recente opdracht een cd met de werken van Schubert en Goldberg Variaties van Bach. De lijst met opnames van kamermuziek wordt alsmaar groter, met als laatste toevoegingen van werken van onder andere Brahms, Mozart en sonates van Schumann met Christian Tetzlaff, alsook de Grammy-genomineerde opname van Brahms’ pianotrio’s met Tanja Tetzlaff. Lars Vogt werkte eerder al samen met labels als CAvi, Ohems Classics (Mozart Concertos/Salzburg Mozarteum Orchestra) en Berlin Classics (solo Lizst en Schumann).

 

Als fervent voorstander van het promoten van muziek in de samenleving, richtte Vogt in 2005 het educatief programma 'Rhapsody in School' op. Dit programma brengt hem en zijn collega’s naar scholen verspreid over Duitsland en Oostenrijk, met als doel om kinderen te verbinden met wereldmuzikanten. Daarnaast is hij een enthousiaste leraar en in 2013 werd hij aangewezen als professor aan de Hannover Hochschule für Musik, Theater und Medien, als opvolger van zijn voormalig leraar en vriend Karl-Heinz Kämmerling.

Video