Leon Kosavic

Bariton

Leon Kosavic (1991) begon zijn zangstudies toen hij twaalf jaar was. Hij behaalde zijn masterdiploma aan de Academy of Music in Zagreb in de klas van maestro Giorgio Surian.

In 2011 ontving hij de Eerste Prijs op een Kroatische nationale wedstrijd voor studenten, en debuteerde als Morales in een productie van de Academy of Music, en maakte zijn professionele debuut in het Kroatische Nationaal Theater in Zagreb als Papageno (W.A.Mozart De Toverfluit), waar hij later Morales vertolkte. In 2013 mocht hij de Publieksprijs in ontvangst nemen op een wedstrijd voor jonge artiesten. In het Kroatische Nationaal Theater in Zagreb debuteerde hij als Masetto. Leon Kosavic won de Eerste Prijs op een wedstrijd voor jonge artiesten in Zagreb en trad op met het Croatian Radiotelevision Symphony Orchestra. Hij speelt ook de rol van Papageno (W.A.Mozart De Toverfluit), Morales (G.Bizet Carmen) en Marcello (G.Puccini La Bohème)In 2014 debuteerde Leon Kosavic als Orfeo in Glucks Orfeo ed Euridice in de Concert Hall Vatroslav Lisinski. Hij ontving de Derde Prijs op de Mirjam Helin International Singing Competition in Finland. Leon Kosavic werd uitgeroepen tot ‘Young Musician of the Year’ en geprezen door het Zagreb Philharmonic Orchestra voor zijn prestaties in 2014. Hij trad op in Finland als Pilatus in de Johannes-Passion van Bach met het Sinfonia Finlandia Jyväskylä. In maart 2015 ontving Leon Kosavic de Eerste Prijs op de prestigieuze Emmerich Smola-wedstrijd van SWR (Emmerich Smola Förderpreis 2015) in Duitsland. In 2015 debuteerde hij als Don Giovanni in het Kroatische Nationaal Theater. Hij was ook te horen in galaconcerten tijdens het Dubrovnik Summer Festival, begeleid door het Slovenian Philharmonic Orchestra o.l.v. maestro Uroš Lajovic. Hij bereikte ook de finale van de prestigieuze Noorse wedstrijd ‘Queen Sonja International Music Competition’. Uit de meer dan 400 deelnemers was hij een van de vijf artiesten om de grote finale te bereiken. In oktober 2015 vertolkte Leon diverse keren Dottor Malatesta in Donizetti’s Don Pasquale in de Finnish National Opera in Helsinki. Die rol leverde hem een contract op voor 2017 in Helsinki, waar hij de titelrol opneemt van Figaro in Rossini’s Il barbiere di Siviglia. Hij zingt ook rollen als die van Valentino (C.Gounod Faust), Morales (G.Bizet Carmen), Dandini (G.Rossini La Cenerentola), Marulo (G.Verdi Rigoletto) en Marcello (G.Puccini La Bohème).

Sinds september 2015 is hij artist in residence bij de Muziekkapel Koningin Elisabeth, in de zangafdeling onder leiding van José van Dam.