Leonidas Kavakos

Viool

De Griekse violist Leonidas Kavakos wordt beschouwd als een van de meest markante violisten van het moment, geroemd om zijn virtuositeit, uitzonderlijke muzikaliteit en integriteit.

Geboren in Athene in een muzikale familie, won hij na studies aan het conservatorium van zijn geboortestad diverse internationale prijzen waaronder de Sibelius Competition en de Echo Klassik voor ‘Artist van het jaar’. Hij maakte de eerste opname van de originele versie van het Sibeliusconcerto, een opname die gemaakt werd met de beroemde ‘Il Cannone’ Guarneri del Gesù, de viool die aan Paganini toebehoorde.

Dit seizoen is Leonidas Kavakos is Artist in Residence bij het New York Philharmonic. Daarnaast werkt hij samen met de groote orkesten en dirigenten, waaronder de Berliner Philharmoniker (olv Simon Rattle), het Concertgebouworkest (olv Mariss Jansons) en het Gewandhausorchester (olv Riccardo Chailly).

Kavakos koestert zijn Griekse herkomst en leidt een kamermuziekfestival in Athene.

Hij is ook alsactief als  dirigent en dirigeerde tal van orkesten als het Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, de Accademia Nazionale di Santa Cecilia, de Wiener Symphoniker en het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Met het label Decca Classics maakte hij tal van gelauwerde opnames. Zijn laatste nieuwe Cd ‘Virtuoso’ verscheen in april 2016.

Leonidas Kavakos is gefascineerd door vioolbouw en bespeelt, naast een aantal moderne violen van F. Leonhard, S.P. Greiner, E. Haahti and D. Bagué., de ‘Abergavenny’ Stradivarius uit 1724.