Marie-Josèphe Jude

Piano

Marie-Josèphe Jude begint haar piano-opleiding aan het conservatorium van Nice in de klas van Anne Queffélec (piano). Op aanraden van Gyorgy Cziffra wordt zij op 13-jarige leeftijd toegelaten tot het Conservatoire national supérieur de musique et de danse de Paris, waar zij piano studeert bij Aldo Ciccolini en kamermuziek bij Jean Hubeau. Op 16-jarige leeftijd wint zij eerste prijzen piano en kamermuziek, alsook een licentiaat harp aan de École normale de musique de Paris. Hierna vervolledigt zij zich gedurende 4 jaar in Londen bij Maria Curcio, pupil van Arthur Schnabel. Ook volgt zij les bij Gyorgy Sebok, Mario Joao Pires et Leon Fleisher.

In 1989 is Jude laureate van de Internationale Clara Haskil Wedstrijd, wat de start betekent van haar solocarrière. Zij speelt regelmatig met de grote ensembles in Frankrijk en Europa, en is te horen op festivals zoals La Folle Journée (Nantes) en la Roque d’Anthéron, en op France 3 en France Musique. Daarnaast is zij actief als kamermusicus, en werkt zij samen met onder meer Laurent Korcia, Laurent Cabasso, Henry Demarquette en Sonia Wieder-Atherton.

Naast haar drukke agenda als uitvoerend musicus is Jude sinds 2012 professor aan het Conservatoire national supérieur de musique et de danse de Lyon.