Nicholas Angelich

Piano

Nicholas Angelich, geboren in de VS, begon piano te studeren op vijf-jarige leeftijd. Twee jaar later speelde hij een Mozart Concerto op zijn eerste concert en als tiener vertrok hij naar Parijs om te studeren bij Aldo Ciccolini, Yvonne Loriod, Michel Beroff and Marie Françoise Bucquet aan het Conservatoire National Supérieur de Musique.

Hij soleerde met orkesten zoals de London Symphony Orchestra onder David Afkham, hr-Sinfonie-Orchester Frankfurt onder Paavo Järvi, Seattle Symphony onder Ludovic Morlot, Boston Symphony, Los Angeles Philharmonic en New York Philharmonic onder Kurt Masur en Mariinsky Orchestra onder Valery Gergiev. In 2009 debuteerde hij op de BBC Proms onder leiding van dirigent Yannick Nézet-Séguin.

Daarnaast speelt hij bijzonder veel solo-recitals in de beste concertzalen ter wereld en op prestigieuze festivals zoals Verbier en Progetto Martha Argerich in Lugano. Als kamermusicus werkt Angelich samen met Maxim Vengerov, Akiko Suwanai, Dimitri Sitkovetsky, Joshua Bell en Gautier en Renaud Capuçon. 

Componist Pierre Henry heeft zijn werk “Concerto for piano without orchestra” opgedragen aan Angelich. 

Zijn opnames voor Virgin Classics, Harmonia Mundi, Lyrinx en Lirare omvatten werken van Beethoven, Liszt, Ravel en Rachmaninov, en voor zijn opname van de trio’s van Brahms met de broers Capuçon ontving hij een Preis der deutschen Schallplattenkritik.

Extra

Foto © Stéphane de Bourgies