Stéphane Denève

Directie

Sinds september 2015 is Stéphane Denève de nieuwe muziekdirecteur van Brussels Philharmonic. Samen met het orkest lanceert hij tegelijkertijd CffOR (Centre for Future Orchestral Repertoire): een uitgebreide online database, gewijd aan 21ste-eeuwse composities voor orkest met kans op  ‘repertoire-status’. Stéphane Denève is zo gepassioneerd door dit nieuwe avontuur en enthousiast over het potentieel van het orkest, dat hij met zijn gezin naar Brussel verhuisde.

Tegelijk blijft Stéphane Denève gastdirigent bij het Philadelphia Orchestra. Van 2005 tot 2012 was hij muziekdirecteur van het Royal Scottish National Orchestra (RSNO), en van 2011 tot 2016 muziekdirecteur van het Radio Sinfonieorchester Stuttgart (SWR). Hoewel hij helemaal thuis is in een zeer breed repertoire, heeft Denève een grote affiniteit met Franse muziek, en zet hij zich speciaal in voor de 21ste-eeuwse muziek. 

Na zijn studie orkestdirectie aan het Conservatorium van Parijs begon Stéphane Denève zijn carrière als assistent bij Sir Georg Solti, Seiji Ozawa en Georges Prêtre bij het Orchestre de Paris en de Opéra National de Paris. Zijn grote liefde voor de stem bracht hem naar de Deutsche Oper am Rhein, waar hij vaste dirigent was van 1997 tot 2001. Hij dirigeerde ook verschillende producties in de Opéra National de Paris, het Royal Opera House Covent Garden van Londen, de Scala van Milaan, de Nationale Opera Amsterdam en het Liceu in Barcelona, en stond op het Festival van Glyndebourne en het Festival Saito Kinen.

Ook zijn symfonische carrière nam een hoge vlucht. Het lijstje met Denèves recente Europese  afspraken oogt dan ook indrukwekkend, met onder meer het Koninklijk Concertgebouworkest, l’Orchestre National de France, het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, het Philharmonia Orchestra (Londen), het London Symphony Orchestra, de Münchner Philharmoniker, het Rotterdams Philharmonisch Orkest, de Wiener Symphoniker, het Orchestra Sinfonica dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia, het Swedish Radio Symphony Orchestra, het Royal Stockholm Philharmonic Orchestra.

In Noord-Amerika werkt Stéphane Denève regelmatig samen met de orkesten van Philadelphia, Boston, Chicago, Los Angeles, San Francisco, Cleveland, Saint Louis en Toronto, en maakte hij onlangs een geslaagd debuut met het New York Philharmonic. In Azië is hij vaak te gast bij het NHK Symphony Orchestra in Tokyo, het Seoul Philharmonic Orchestra, het China National Symphony Orchestra en het Malaysian Philharmonic Orchestra.

Stéphane Denève heeft een nauwe band met vele topsolisten, waaronder Jean-Yves Thibaudet, Leif Ove Andsnes, Yo-Yo Ma, Lang Lang, Leonidas Kavakos, Nikolaj Znaider, Frank-Peter Zimmermann, Gil Shaham, James Ehnes, Emanuel Ax, Lars Vogt, Nikolaï Lugansky, Paul Lewis, Joshua Bell, Hilary Hahn, Renaud en Gautier Capuçon.

Al drie maal won Stéphane Denève de prestigieuze ‘Diapason d’Or de l’année’: in 2007, 2012 en 2016 voor opnames rond Roussel, Debussy en Connesson. In 2012 stond hij op de shortlist voor ‘Gramophone’s Artist of the Year’, en in 2013 werd hij bekroond tijdens de International Classical Music Awards.

Tenslotte hecht Stéphane Denève veel belang aan het werken met de toekomstige generatie musici, en steunt hij jonge muzikanten in projecten zoals het New World Symphony in Miami en het Tanglewood Music Center van de Boston Symphony.

Video

Stéphane Denève to take over at the Brussels Philharmonic

(c) tv brussel 2014


Koningin Elisabethwedstrijd

Editie 2017: cello – finale 

Koningin Elisabethwedstrijd

tbc

Brussel
 - BOZAR
Brussel
 - BOZAR
Brussel
 - BOZAR

Koningin Elisabethwedstrijd

Editie 2017: cello – finale 

Koningin Elisabethwedstrijd

tbc

Brussel
 - BOZAR
Brussel
 - BOZAR
Brussel
 - BOZAR

On Tour: Japan

In het land van de rijzende zon

On Tour: Japan

Guillaume Connesson – Flammenschrift
Sergei Prokofiev – Cinderella (selectie)
Claude Debussy – La Mer
Maurice Ravel – Boléro

Musashino
 - Civic Cultural Hall
Nagoya
 - Aichi Arts Center
Tokio
 - Tokyo Metropolitan Theatre
Sapporo
 - Concert Hall Kitara
Kanazawa
 - Ishikawa Ongakudo
Himeji
 - Himeji-City Cultural Center
Higashihiroshima
 - Arts and Cultural Hall Kurara
Kanonji
 - Kanonji Civic Hall
Fukuoka
 - Fukuoka Symphony Hall

E.T. the Extra-Terrestrial voorverkoop

Iconische film met live muziek van John Williams onder leiding van chef-dirigent Stéphane Denève

E.T. the Extra-Terrestrial voorverkoop

E.T. the Extra-Terrestrial (1982)

Steven Spielberg, regisseur
John Williams, muziek (1982)

Brussel
 - Flagey
Brussel
 - Flagey