Tõnu Kaljuste

Directie

Tõnu Kaljuste is geboren in Tallinn, Estland in 1953. Hij studeerde piano aan de Tallinn Secondary Music School en studeerde af in 1971 nadat hij zich specialiseerde in koordirectie bij Harri Ilja. Vervolgens zette hij zijn directiestudies verder aan het conservatorium van Tallinn: koordirectie studeerde hij bij Jüri Variste en orkestdirectie bij Roman Matsov. In 1976 startte hij een postgraduaat aan het Leningrad conservatorium bij J. Kudrjavtseva.

Kaljuste is sinds 1974 vaste dirigent van het Ellerhein Chamber Choir. Samen wonnen ze de eerste plaats in de Béla Bartók International Choral Competition, en in dezelfde competitie eindigde Kaljuste als eerste in de categorie van beste dirigent. Dit succes bracht subsidies op vanuit de Estse regering met als gevolg dat het koor van start kon gaan in 1981 als professioneel ensemble onder de naam Estonian Philharmonic Chamber Choir (EPCC). Van 1978 tot 1985 was hij dirigent van de Estonian National Opera. Van 1994 tot 2000 was hij chef-dirigent van het Swedish Radio Choir en vanaf 1998 tot 2000 van het Nederlands Kamerkoor.

Na de bevrijding van Estland van de Sovjet-Unie in 1991 kreeg hij met zijn koor, Estonian Philharmonic Chamber Choir, de vrijheid om een ongeregelde internationale professionele carrière op te bouwen. Kaljuste wijdde een groot deel van zijn werk aan het Estse repertoire (Heino Eller, Arvo Pärt, Veljo Tormis en Erkki-Sven Tüür). Het platenlabel ECM (Estonian Contemporary Music) stond bekend om zijn verspreiding van Estse muziek en dan voornamelijk die van Arvo Pärt. De eerste opname was met Kaljuste en zijn koor. Kaljuste nam in totaal hij 7 cd’s op met uitsluitend muziek van Arvo Pärt.

Kaljuste heeft samengewerkt met componisten waaronder Alfred Schnittke, György Kurtág, Krzysztof Penderecki, Erik Bergman, Giya Kancheli, Sven-David Sandström, Knut Nystedt, Einojuhani Rautavaara, Brett Dean en R. Murray Schafer. In 1998 won hij de Japanese ABC Music Award en de International Robert Edler Prize for Choral Music.