Wolfgang

Ontdek wat je hoort

Verrijk de klassieke concertbeleving dankzij realtime toelichting van de Wolfgang app.

 

Vanaf 18 november 2016 zetten wij als eerste orkest de Wolfgang app in bij een aantal concerten. Wolfgang is een smartphone-app waarmee de luisteraar klassieke muziek intensiever kan beleven en begrijpen: de concertbezoeker krijgt tijdens het concert realtime toelichting bij de muziek via de eigen smartphone. Wij zien het als een interessant alternatief voor het klassieke programmaboekje, en een unieke manier om de betrokkenheid van het publiek bij de klassieke muziek te vergroten.

Eigentijds instrument voor publiek van vandaag

Terwijl de musici spelen, vertelt Wolfgang wat je – precies op dat moment – hoort in de muziek. Af en toe een blik op de smartphone is voldoende; de app biedt bondige en zorgvuldig getimede zinnen. Zo vormt Wolfgang een eigentijds instrument om de betrokkenheid van het publiek bij klassieke muziek te vergroten. De app is zo ontworpen en getest dat het in de concertzaal geen overlast veroorzaakt voor andere bezoekers.

De app werd ontwikkeld in Nederland door cultuuradviseur Johan Idema, in samenwerking met Muziekgebouw aan ’t IJ. Inmiddels is Wolfgang meer dan 14.000 keer gedownload en bij verschillende concertzalen en orkesten al in gebruik. De app ontving een prestigieuze iF Design Award voor de gebruiksvriendelijkheid en een SpinAward voor ‘best digital service idea’.

Bekijk de trailer

Lancering in België

Brussels Philharmonic en Flagey zullen Wolfgang dit seizoen voor een selectie concerten aanbieden. Concertbezoekers in België krijgen op 18 november voor het eerst de kans om de app te gebruiken, tijdens de uitvoering van Shostakovich’ Vijfde Symfonie onder leiding van Tadaaki Otaka.

Voorlopig is Wolfgang alleen in het Nederlands en Frans beschikbaar, maar bij volgende updates zullen andere talen en nieuwe features toegevoegd worden.

Wolfgang is gratis te downloaden in de App Store (vanaf iOS 7.7) en Google Play (vanaf Android 4.4) of via de website www.wolfgangapp.nl

Bekijk de reportage op Canvas


Probeer het zelf tijdens onze concerten!

Groslot – Stravinsky

Onstuimig klankfestijn

TICKETS

Giancarlo Guerrero, dirigent | Jan Michiels, piano
vr 28 april 2017 | 20:15
Flagey, Brussel