Nieuws

03.05.2017

17de World Soundtrack Awards: 100 jaar jazz

De World Soundtrack Awards viert 100 jaar jazz met Terence Blanchard en Brussels Philharmonic onder leiding van Dirk Brossé in de Capitole Gent.


Voor de zeventiende editie van de World Soundtrack Awards Gala & Concert op woensdag 18 oktober en het Symphonic Jazz Concert op donderdag 19 oktober focust Film Fest Gent op de onschatbare bijdrage van jazz aan de filmmuziek van gisteren en vandaag. Brussels Philharmonic, voor de gelegenheid aangevuld door jazz solisten, brengt o.l.v. Dirk Brossé live uitvoeringen van markante en beroemde jazz composities, die zoals steeds worden begeleid door fragmenten op groot scherm uit nieuwe films en klassiekers. 

grenzen vervagen tussen jazz en klassiek

‘Uitgerekend in dit feestjaar waarin jazz honderd jaar oud is, konden we niet achterblijven,’ zegt artistiek directeur Patrick Duynslaegher. ‘Daarom laten we u genieten van hoe film en jazz, de twee kunsten die ongeveer tegelijkertijd een eeuw geleden tot bloei kwamen, elkaar hebben beïnvloed en verrijkt. In onze twee concerten vervagen de grenzen tussen jazz en de klassieke filmmuziekorkestraties en zorgen de saxofoonsolo’s ervoor dat er een koel briesje waait door de felle beelden van spanning, romantiek en eenzaamheid in een grote stad bij nacht.’

Trailer

Gala & Concert

Het exclusief Gala & Concert wordt voorafgegaan door de uitreiking van de prestigieuze WSA prijzen in het gezelschap van grote namen uit de internationale wereld van de filmmuziek. Meer namen worden later bekend gemaakt, maar volgende componisten wiens werk geprogrammeerd wordt op dit concert, zullen zeker naar Gent afzakken:

Joe Kraemer is vooral bekend voor zijn samenwerking met regisseur Christopher McQuarrie: The Way of the Gun, Jack Reacher, Mission: Impossible - Rogue Nation. Actiekanjers waarin Kraemers forse muziek de spanning ten top drijft.

David Shire ontvangt de Lifetime Achievement Award voor zijn indrukwekkende carrière die hem deed samenwerken met onder andere Francis Coppola (The Conversation) en David Fincher (Zodiac). De beste scores van de veelzijdige Shire zijn sterk jazzy getint (zoals de originele The Taking of Pelham One Two Three uit 1974), maar hij excelleert ook in andere stijlen, zoals actiemuziek in de klassieke Hollywood traditie (de tv-film Raid on Entebbe) en hij waagde zich zelfs aan disco (getuige zijn onweerstaanbare Manhattan Skyline uit Saturday Night Fever).

Terence Blanchard, gevierd trompettist, componist, band leader en Blue Note recording artist, geldt als de meest productieve jazz muzikant die ooit voor de film componeerde. Hij speelde onder meer voor het Lionel Hampton Orchestra, volgde Wynton Marsalis op bij het legendarische en invloedrijke jazz combo Jazz Messengers vooraleer hij zijn eigen bands samenstelde. In 1991 begon hij zijn samenwerking met Spike Lee van wie hij de lijfcomponist werd en waardoor zijn naam onafscheidelijk verbonden blijft aan Spike Lee’s grote hits: Mo Better Blues, Malcolm X, Jungle Fever en Inside Man.

Symphonic Jazz Concert

Uiteraard mogen componisten van zuivere jazz soundtracks, zoals Quincy Jones en Lalo Schifrin op deze bloemlezing niet ontbreken. Maar het meest verrassend zijn de jazz uitstapjes van de allergrootsten uit de wereld van de filmmuziek, van Alex North tot Henry Mancini, van Franz Waxman tot Elmer Bernstein.

Bekende tunes die tot het collectief geheugen horen en minder bekend werk van componisten van topklasse tonen hoe belangrijk de invloed van jazz op de filmmuziek is geweest en nog altijd is. Geniet van de aanstekelijke jazzy tracks en pakkende thema’s uit Dirty Harry, Mannix, Mission Impossible, The Pink Panther, en Who framed Roger Rabbit.

Warm op met de Symphonic Jazz in Film Music playlist:

Data & locaties

WSA Gala & Concert | Capitole Gent | woensdag 18 oktober 2017

info & tickets

Symphonic Jazz Concert | Capitole Gent | donderdag 19 oktober 2017

info & tickets