Nieuws

18.05.2017

Concertmeester Otto Derolez in Zuid-Amerika

Afgelopen maand was onze concertmeester te gast in Chili en Brazilië waar hij les gaf aan en samenwerkte met aanstormend strijkerstalent, tijdens twee bijzondere community projecten Vive la Musica en NEOJIBA.


Behalve concertmeester van Brussels Philharmonic is Otto Derolez ook Faculty Professor van YOA-Orchestra of the Americas. Bestaande uit talentvolle jonge musici uit meer dan 25 landen brengt YOA jonge talenten samen met professionals uit de meest prestigieuze orkesten ter wereld. De organisatie werkte in de loop der jaren al samen met artiesten van wereldfaam zoals Yo-Yo Ma, Joshua Bell, Gustavo Dudamel en Placido Domingo. Missie: levens transformeren met muziek.

YOA werkt regelmatig samen met inspirerende muzikale en educatieve initiatieven uit heel de wereld. Na masterclasses in Tallinn en Wenen reisde onze concertmeester Otto dit jaar af naar Chili en Brazilië. Als professor bij de projecten Vive la Musica (Chili) en NEOJIBA maakte hij deel uit van deze bijzondere programma’s die sociale integratie bevorderen door middel van muziekmaken op hoog niveau.

In Chili vond het eerste Festival Internacional de Cuerdas Maestro Otto Derolez plaats, in La Casona Cultural de Panguipulli. In samenwerking met YOA Global Leadership Programme (GLP) en de Corporación de Adelanto Amigos de Panguipulli kregen twintig talentvolle, jonge violisten, de kans om samen te werken met en te studeren bij Otto, gedurende een intensieve muzikale week.

Otto Derolez
"Onderdeel zijn van de Faculty van YOA-Orchestra of the Americas en het initatief YOA Global Leaders Program verbindt mij met jongeren uit heel de wereld met wie ik een passie voor muziek deel. Bovendien staat het mij toe bij te dragen aan hun professionele ontwikkeling. Het unieke project in Panguipulli staat mij na aan het hart. Het is ongelofelijk om te beseffen dat in deze regio, in deze verre uithoek van de wereld, er zo veel kinderen aangetrokken worden tot en intensief bezig zijn met muziek en al die verschillende instrumenten bespelen. Ze hebben een onuitputtelijke drang om te leren – ik wens ze dan ook allen een succesvol muzikaal pad toe”.

Met het Global Leaders Program biedt YOA professionele training in Community Leadership, Teaching Artistry en Social Entrepeneurship aan een groep uitzonderlijke musici en toekomstige changemakers. 

Katherine Araya, deelneemster: 
“Otto Derolez is een fantastische leraar die details opmerkt die ik nooit eerder had gezien of gehoord. Het was ook leuk om de ervaring te delen met alle deelnemers van dit festival. Het zijn allemaal fantastische violisten”.

Lees meer op Radio Nativa FM Lees meer op Diario Austral

De week in Chili werd gevolgd door een reis naar Salvador in Brazilië. In 2007 werd, geïnspireerd op het gerenommeerde ‘El Sistema’, het programma NEOJIBA in Bahia opgezet. Met verschillende projecten ondersteunt NEOJIBA meer dan 4600 kinderen en jongeren door middel van gratis muziekonderwijs en ensembletraining. In april werkte Otto met 18 jonge Braziliaanse violisten, waaronder de uiterst getalenteerde violistes Priscila Rodigues Santos en Dâmaris dos Santos.

Lees meer over YOA-Orchestra of the Americas

Otto Derolez maakte in 1999 zijn debuut bij Brussels Philharmonic met Ein Heldenleben van Richard Strauss. Hij verzorgt regelmatig creaties van hedendaagse componisten: zo soleerde hij in de Belgische première van het Vioolconcerto van John Adams en in de wereldcreatie van het aan hem opgedragen Genèse van Michel Tabachnik. In 2000 creëerde hij het schitterende vioolconcerto van de ophefmakende componist Jeroen D’hoe, met wie Otto, Brussels Philharmonic en het Vlaams Radio Koor komend seizoen samen werken voor het nieuwe Songs for the Crossing op teksten van Stefan Hertmans.