06.05.2016

Duitse pers in de ban van Brussels Philharmonic

Onze tour was volgens de Duitse pers een feest voor het oor: unieke klank met sterrenensemble

Voor de tweede maal dit seizoen trok Brussels Philharmonic door Duitsland. In de bagage: juwelen uit de romantische orkestliteratuur. Met maar liefst twee programma’s, twee stersolisten en concerten in zes verschillende steden veroverde het orkest de harten van het publiek en de geesten van de critici. Met name de unieke klank van het orkest gooide hoge ogen in de Duitse pers.

Klankmachine van topklasse

Doopte De Standaard vorig seizoen (17/03/2015) het orkest nog tot een “goed geoliede klankmachine”, nu is het de Duitse pers die de unieke klank van Brussels Philharmonic prijst. De musici tonen zich “Meister eines sehr differenzierten, kultivierten und wunderschön atmenden Klangs“ en het “Orchester des schönen Klangs” laat zien van “Spitzenklasse” te zijn. De aandacht gaat in het bijzonder naar de kleurrijke Sheherazade van Rimsky-Korsakov. Concertmeester Henry Raudales verbluft met zijn “zauberhafte“ en “tief bewegende“ vioolsolo:

Das war ein wahres Fest für die Ohren! In immer neuen, rhythmisch raffiniert gebauten Wendungen konnten die Streicher ihren satten Klang einbringen, und die durchweg hervorragend disponierten Bläsersolisten sorgten für eine dichte Atmosphäre aus Exotik und Sehnsucht. (Dat was werkelijk een feest voor het oor! In de telkens nieuwe, ritmisch verfijnd opgebouwde wendingen konden de strijkers hun rijke klank brengen, en de uitmuntende blaassolisten zorgden voor een geconcentreerde atmosfeer van exotiek en verlangen.

Ein gigantisches Erlebnis

De Eerste Symfonie van Brahms in handen van Brussels Philharmonic en Muhai Tang resulteert in een bijna oneindig applaus. Volgens de lokale pers in Innsbruck een voorbeeldige uitvoering: "Orchestrale Weite, Ruhe, innerer Frieden, Esprit und Sinn für Gesanglichkeit, derart atmosphärisch dicht, wie Brussels Philharmonic Brahms’ Symphonie Nr. 1 beleuchtete: beispielhaft". Een Brahms zoals het hoort, "mit einer überbordenden Fülle an Klangfarben und mit einer ungemein dichten Emotionalität, die aber nirgends zu Lasten der musikalischen Transparenz geht".

Een greep uit de pers

Mendelssohn’s Hebriden:

Allen Ausdruck und tiefste Seele legte Brussels Philharmonic unter Leitung von Muhai Tang (…) in diese Ouvertüre (lees de volledige recensie)

Tchaikovsky met Alena Baeva:

Die hohe Qualität des Orchesters zeigte sich darin, dass die Streicher beseelt und mit noblem Klang begleiteten und der Solistin großen Raum ließen. Die begleitenden Bläsersoli im Mittelsatz zeugten von der großen Klasse der Orchestermusiker (lees de volledige recensie)

Lalo met Daniel Müller-Schott:

Dem Solisten und dem Orchester gelang es, den feinsinnigen Kosmos des Komponisten zu erschließen, eine Mischung von deutschorientiertem, klassischen Zuschnitt bis hin zu iberischen Reizen (lees de volledige recensie)

Wat gebeurde er achter de schermen?

Benieuwd hoe het eraan toe ging achter de schermen? Neem een kijkje op onze reisblog: brusselsphilharmonicontour.blogspot.com

Brussels Philharmonic Live

Noteer alvast in je agenda:

22/05/2016 - 14:00 | When They Fall | Brussel Flagey | flagey.be
26/05/2016 - 20:15 | Fauré, Schumann, Franck | Brussel Flagey | flagey.be
27/05/2016 - 19:30 | On Tour: UK & Ireland | Londen Cadogan Hall | cadoganhall.com
31/05/2016 - 20:00 | On Tour: UK & Ireland | Dublin National Concert Hall | nch.ie
09/06/2016 - 20:00 | Laureatenconcerten Koningin Elisabethwedstrijd | Brussel BOZAR | bozar.be
10/06/2016 - 20:00 | Laureatenconcerten Koningin Elisabethwedstrijd | Gent De Bijloke| debijloke.be
11/06/2016 - 20:00 | Laureatenconcerten Koningin Elisabethwedstrijd | Brugge Concertgebouw| concertgebouw.be