Nieuws

20.09.2017

Gautier Capuçon terug in België

De stercellist keert terug naar België met het Celloconcerto van Lalo onder leiding van Stéphane Denève: 6 & 7 oktober in Brussel en Brugge.


© Gregory Batardon

Wereldster Gautier Capuçon is, met zijn talent, uitstraling en looks, een gedroomde ambassadeur voor de cello in de 21ste eeuw. Eerder dit jaar was hij nog jurylid van de allereerste historische cello-editie van de Koningin Elisabethwedstrijd, waar Brussels Philharmonic en muziekdirecteur Stéphane Denève de 12 finalisten begeleidden. In oktober keert de cellomeester terug naar België: hij staat op het podium in Brussel en Brugge, en brengt met Brussels Philharmonic het Celloconcerto van Lalo.

Op jonge leeftijd kaapte cellist Gautier Capuçon al prijs na prijs weg, en vandaag speelt hij in de major league van orkesten: Berlijn, Londen, Dresden, Chicago, Moskou, Tokyo, Bejing. Overal wordt hij geroemd om zijn expressieve spel en uitbundige virtuositeit. De klank van zijn cello, een Matteo Goffriler uit 1701, is al even befaamd als dat spel. Na zijn passage als jurylid van de prestigieuze Koningin Elisabethwedstrijd in mei, keert hij nu terug naar België. Hij deelt het podium met Brussels Philharmonic en muziekdirecteur Stéphane Denève, die tijdens de wedstrijd zes avonden op rij twee celloconcerti begeleidden. Een cello-match ‘made in heaven’.

Wie er in België niet bij kan zijn kan misschien een retourtje Oostenrijk overwegen: in november komen Gautier Capuçon, Brussels Philharmonic en Stéphane Denève opnieuw samen voor een tournee waarbij ze in twee mythische zalen zullen spelen: het Grosses Festspielhaus in Salzburg en het Musikverein in Wenen, het mekka van de klassieke muziek. Op het programma staat dan, naast het Celloconcerto van Lalo, onder meer ook hedendaagse muziek van Guillaume Connesson.

Gautier Capuçon: “Ik kijk er erg naar uit om op tournee te gaan met Brussels Philharmonic, en verheug mij ontzettend om muziek te maken met mijn goede vriend en collega Stéphane Denève. Wij werken regelmatig en steeds met veel plezier samen in Europa en de Verenigde Staten”.


Artiesten

Stéphane Denève, dirigent | Gautier Capuçon, cello | Brussels Philharmonic

Programma (België)

Mark-Anthony TurnagePasschendaele (2013)

Édouard LaloConcerto pour violoncelle et orchestre en ré mineur

Maurice Ravel Daphnis et Chloé, Suite no. 2

Maurice Ravel Le Tombeau de Couperin, Suite d’orchestre

Programma (Oostenrijk)

Guillaume ConnessonFlammenschrift (2012)

Édouard LaloConcerto pour violoncelle et orchestre en ré mineur

Sergei ProkofievCinderella

Igor Stravinsky L’Oiseau de feu (suite) (versie 1919)

Locaties & data

Brussel vr 6 oktober 2017 

Brugge za 7 oktober 2017 

Wenen di 14 november 2017 

Salzburg wo 15 november 2017 

info & tickets