29.06.2017

Tokyo calling

De eerste tournee naar Japan is een groot succes: volle zalen en een enthousiast publiek met een hart voor muziek doet uitkijken naar een nieuwe afspraak in de toekomst.

De eerste Brussels Philharmonic Japan Tour is een feit. Op 10 dagen tijd speelde het orkest samen met chef-dirigent Stéphane Denève 9 concerten doorheen heel Japan. Zo’n 15.000 man kwam luisteren naar klassiekers zoals La Mer van Debussy en het Vijfde Pianoconcerto van Beethoven met soliste Mona Asuka. Traditiegetrouw ontbrak ook een 21-ste eeuws werk niet: de Japanse première van Flammenschrift (2012) van Guillaume Connesson zorgde voor de inmiddels bekende ‘Brussels Philharmonic touch’.

Brussels Philharmonic toonde de voorbije weken niet alleen zijn veelzijdigheid, maar ook zijn grote internationale aantrekkingskracht. Na een succesvol debuut op de Koningin Elisabethwedstrijd trok het orkest naar het land van de rijzende zon: met de allereerste tournee naar Japan veroverde Brussels Philharmonic de harten van het publiek (9 concerten – 15.000 man!) en critici.

Stéphane Denève, chef-dirigent Brussels Philharmonic:
“De tournee van 9 concerten in Japan met Brussels Philharmonic was een bijzonder inspirerende en enerverende ervaring! Ik ben erg trots op mijn orkest, zij hebben een fantastische prestatie geleverd op elk van de 9 concerten, telkens voor volle zalen. De passie voor muziek van het Japanse publiek is ontroerend, en wij voelen ons vereerd en geprivilegieerd om zulk een warme ontvangst gehad te hebben in dit mooie, respectvolle en verfijnde land.“

Henry Raudales, concertmeester Brussels Philharmonic:
“Een welverdiend succes in Japan voor Brussels Philharmonic. We hebben uitstekende concerten gespeeld voor een warm, veeleisend en gecultiveerd Japans publiek, in misschien wel 's werelds beste zalen.“

Respect en hart voor muziek

Chef-dirigent Stéphane Denève opende elk concert met zijn – in Europa welbekende – inleiding op het podium. Het publiek in Japan kon rekenen op een verrassing: tijdens de tournee werd Denève telkens vergezeld door violiste Mari Hagiwara. De Japanse, sinds 2004 aanvoerder tweede viool bij Brussels Philharmonic, zorgde voor de Japanse  vertaling. De toon was hiermee meteen gezet: een wederzijds respect en een gedeeld hart voor muziek.

Goro Yamane, concertproducent Musashino Civic Cultural Hall:
“Een grandioos concert. Brussels Philharmonic heeft al onze verwachtingen overtroffen.“

De concertavonden werden telkens afgesloten met een signeersessie, waarbij het publiek steeds in grote getale aanwezig was om Stéphane Denève, soliste Mona Asuka maar ook de musici te bedanken. Ook de Japanse muziekpers was enthousiast over de concerten van het Europese orkest:

• In zijn eerste bezoek aan Japan weerklonk het Belgische Brussels Philharmonic in grootse harmonie – Hokkoku Shimbun

• Het orkest klinkt fantastisch – Asahi Shimbun

• De machtige maestro haalde uit zijn orkest briljante klanken van de hoorn en trompet, prachtig verweven met de hobo en klarinet, en een delicate en dynamische golf van strijkers, die samen weerklonken in alle hoeken van de zaal – Film Magazine Online

Een greep uit publieksreacties

• Het is de eerste keer dat dit orkest in Japan was – ik ben meteen fan geworden. De uitvoering was scherp en delicaat, bedankt voor dit ontroerende concert.

• De hoorn, hobo, fluit en pauken weerklonken diep en sterk. Ik ben verliefd geworden, wat was het mooi! Ik wil dit orkest zeker nog een keer horen.

• De uitvoering van Brussels Philharmonic zat boordevol briljante tonen. Met name in de Eroica Symfonie. Ik heb een prachtig concert gehoord met een fenomenale maestro…

Brussels Philharmonic blijft volgend seizoen in Europa, maar trekt in 2018-2019  opnieuw de oceaan over. Dan is het de beurt aan de Verenigde Staten. Intussen doet het succes van de Japan Tour 2017 alvast uitkijken naar een nieuwe afspraak in de toekomst.

Harold Clarkson, Senior Vice President IMG Artists: “Dit is de grootste tour in Japan die ik ooit heb meegemaakt!”

Gunther Broucke, intendant Brussels Philharmonic:
“Met 9 concerten waar alle overblijvende energie genereus in geïnvesteerd werd, hebben de musici van Brussels Philharmonic en hun chef Stéphane Denève onze eerste Japan-tournee volbracht. Een gigantische volle concertzaal in Fukuoka explodeerde na het laatste concert en het orkest kreeg een ongeziene, eeuwigdurende ovatie. Of we terug zullen komen, is al lang geen vraag meer. Hoe snel we terug kunnen komen, daar gaan we deze zomer over nadenken.“

De allereerste Japan Tournee van Brussels Philharmonic zit er op. Bekijk de highlights in beeld!

Japan Tour 2017: Backstage Part I

Japan Tour 2017: Backstage Part II

Brussels Philharmonic Japan Tour 2017

Musashino Civic Cultural Hall

Nagoya Aichi Arts Center

Tokio Metropolitan Theatre

Sapporo Concert Hall Kitara

Kanazawa Ishikawa Ongakuda

Himeji Cultural Center

Higashihiroshima Arts & Cultural Hall Kurara

Kanonji Civic Hall

Fukuoka ACROS International Hall

De Brussels Philharmonic Japan Tour 2017 werd mede mogelijk gemaakt door All Nippon Airways.