Nieuws

22.11.2016

Diapason d'or de l'année 2016

Brussels Philharmonic & Stéphane Denève ontvangen de prestigieuze Diapason d'or van het jaar voor de cd 'Pour sortir au jour'. Denève mocht de prijs in ontvangst nemen in Parijs tijdens de live uitgezonden ceremonie.


Brussels Philharmonic en muziekdirecteur Stéphane Denève mochten woensdag een nieuwe prestigieuze onderscheiding in ontvangst nemen voor hun recente cd ‘Pour sortir au jour’: de Diapason d’or de l’année is de laatste trofee in het steeds indrukwekkender wordende rijtje voor de 21ste-eeuwse werken van Guillaume Connesson. De prijs, toegekend door het toonaangevende Franse muziektijdschrift Diapason, geldt als een van de belangrijkste internationale onderscheidingen in de klassieke muziekwereld.

Stéphane Denève:
"Ik ben ontzettend verheugd en trots dat vandaag onze eerste cd met Brussels Philharmoni cvoor het prestigieuze label Deutsche Grammophon de Diapason d'or van het Jaar 2016 krijgt, slechts enkele dagen na de ontvangst van de Choc Classica van het Jaar 2016.

Ik wil graag Guillaume Connesson bedanken voor zijn fantastische muziek. Muziek die rijk, prachtig, diep en tijdloos is, die zowel musici, publiek als critici bekoort - een zeldzame gelijkgestemdheid!

Ook gaat mijn immens grote dank uit naar de geweldige muzikanten van Brussels Philharmonic, onze enthousiaste staf en intendant Gunther Broucke. Zonder hen was dit nooit mogelijk geweest.

Dit is een aanmoediging die mij nauw aan het hart ligt en mijn sterke overtuiging bevestigt: de toekomst van het symfonisch orkest kan alleen verzekerd worden als wij haar repertoire blijven vernieuwen met nieuwe meesterwerken van de 21ste eeuw! Lang leve de goede muziek!

De cd ‘Pour sortir au jour’ kwam eerder dit jaar uit en oogst veel lof bij pers én publiek. Eerder deze maand werd de cd bekroond met een CHOC de l’année en een nominatie voor de International Classical Music Awards. Brussels Philharmonic had vorig jaar de primeur om als eerste symfonische orkest in België een cd op te nemen voor het prestigieuze label Deutsche Grammophon. 

Onder de winnaars van dit jaar bevinden zich Anna Netrebko, Simon Rattle en de Berliner Philharmoniker, en het Orchestre symphonique de Montréal onder leiding van Kent Nagano. De avond bewees het succes van België als muziekleverancier: ook de cd ‘Beethoven Sonatas’ van Julien Libeer en Lorenzo Gatto mocht een Diapason d’or in ontvangst nemen.

De ceremonie werd live uitgezonden door France Musique, klik hier om deze te herbeluisteren.


Tracklist

I. Flammenschrift [9:37]
Pour sortir au jour, concerto for flute and orchestra:
II. Danse processionnelle [3:29]
III. Entrée dans la Douat [8:06]
IV. Danse de la Justification [1:48]
V. La balance des Dieux [5:24]
VI. Danse dans les champs de lalou [5:12]
VII. E chiaro nella valle il fiume appare [10:34]
VIII. Maslenitsa [8:11]

Guillaume Connesson, compositie
Stéphane Denève, dirigent
Brussels Philharmonic
Mathieu Dufour, fluit

Bestel nu

Pour sortir au jour is verkrijgbaar in de bekende platenzaken en online via:

Fnac  Amazon  Spotify  Google Play iTunes  Quobuz


Afspraak met de toekomst

Tijdens seizoen 16-17 brengen Brussels Philharmonic en Stéphane Denève de opgenomen werken van Connesson live tijdens verschillende concerten. Daarnaast zullen ook andere 21ste-eeuwse componisten doorheen het seizoen te horen zijn tijdens concerten in onder meer Brussel, Londen en Tokio. Een greep uit het seizoen:

 • Guillaume Connesson: Flammenschrift et E chiaro nella vallei l fiume appare
  9-20 juni 2017 | On Tour: Japan & Zuid-Korea
 • Guillaume Connesson: Maslenitsa
  25 november 2016 | Brussel Studio 4 Flagey | flagey.be 
  26 november 2016 | Gent De Bijloke | debijloke.be
  6 april 2017 | Brussel Studio 4 Flagey | flagey.be 
  9 april 2017 | Londen Cadogan Hall | cadoganhall.com