Nieuws

23.04.2018

Vol lof over Mendelssohn: lobgesang

Zaterdag 21 april sloegen Brussels Philharmonic en het Vlaams Radio Koor de handen in elkaar voor het concert Mendelssohn: Lobgesang.


Onder leiding van Hervé Niquet en met solisten Marion Tassou, Lucie Edel en Julien Behr werd het een avond om U tegen te zeggen. Met zijn bijna 65 minuten durende Lobgesang vierde Mendelssohn de 400ste verjaardag van de Gutenbergse drukpers. Een viering die zaterdag tot zijn volste herbeleefd werd in een goed gevulde Studio 4. Toen het concert op zijn eind kwam ontbrak een staande ovatie dan ook niet. Onze musici werden overspoeld door prachtige reacties – een greep uit de leukste berichten:

Een intense concertervaring

We zijn gisterenavond in studio 4 van Flagey (weer) geweldig verwend geweest. Een erg uitgekiend programma, beginnend met een innemende Arvo Part met klokkengeluid dat van overal rondom scheen te komen tussen aanhoudende kippenvel strijkers. Julien Behr overtuigde meteen in het Ave Maria van Mendelsohn zo mooi in harmonie met het VRK, dat in een bijzondere gemengde  opstelling wel allemaal solisten leken.

We zaten zeer kort bij het orkest en we vibreerden helemaal mee, zeker ook bij het symfonische begin van Lobgesang van diezelfde Mendelsohn. Greet Samyn maakte al de vergelijking met Beethoven, maar hoorden er zelfs nog méér dan Beethoven in. En tenslotte de psalmen van Lobgesang. Een meesterwerk zo onvergelijkbaar mooi gebracht door Brussels Philharmonic en het VRK onder de geestdriftige, spectaculaire maar evenzeer authentieke  directie van Herve Niquet. De drie solisten leken ook helemaal mee. Marion Tassou duidelijk overtuigender dan bij Francis Poulenc maar toch nog steeds wat volume te kort o.i. voor een symfonisch orkest aan te kunnen. Lucie Edel mocht voor ons een groter partituur gekregen hebben, maar dat heeft Mendelsohn natuurlijk uitgemaakt en opnieuw een puike Julien Behr. We hebben een heel deel muziekgeschiedenis gehoord. Zelfs de opera was bij wijlen niet ver weg! En we waren compleet tevreden en beseften dat we een bijzonder concert hebben bijgewoond!

A truly wonderful, intense evening of superb music and singing ... marvellous

Een ongelooflijk mooi concert was het. Hervé Niquet had duidelijk veel plezier bij het dirigeren van dit werk dank zij de geweldige combinatie van het uitstekende Brussels Philharmonic, het VRK en het hoge niveau van de solisten. Julien Behr maakte op mij de grootste indruk. Dank u en tot weerziens!

Gewoon subliem!!!  Wat een prachtige avond!!! Dank u .

een  begeesterd dirigent, hemelse stemmen en een fantastisch orkest, de ovatie was meer dan verdiend;

Bijna was ik beginnen meezingen. God zij dank is de staander met microfonen niet omgevallen toen hij in zijn extase ertegen sloeg. Een onvergetelijke muziekavond!

De solisten waren prachtig, vooral Julien Behr. Ook het tempo was naar mijn aanvoelen beter dan tragere versies (o.a. van Karajan): het is een lofzang, geen treurzang. Studio 4 roept altijd herinneringen op aan het toenmalig "huis van vertrouwen"

Op donderdag 26 april zullen Brussels Philharmonic en de vrouwen van het Vlaams Radio Koor opnieuw het podium delen voor het concert Takemitsu, Debussy, Beethoven.