Nieuws

24.03.2016

We spelen voor verwerking, hoop en toekomst

De musici, zangers en medewerkers van Brussels Philharmonic en het Vlaams Radio Koor zijn, net als de hele wereld, geschokt door de dramatische gebeurtenissen van afgelopen dinsdag in ‘hun’ Brussel. We leven uit het diepst van onze harten mee met de vele slachtoffers, hun familie, naasten en omgeving, en iedereen die van ver of dichtbij getroffen is.


Muziek verbindt

We leven mee als mens, maar ook als Vlaamse kunstinstelling die in Brussel haar uitvalsbasis heeft, en uiteraard als musici. We kunnen dan ook niet anders dan in deze tijden onze stem laten horen. Een stem die, dankzij de meer dan 18 verschillende nationaliteiten in ons orkest en koor – die stuk voor stuk in Brussel een thuis gevonden hebben – in vele talen klinkt. Maar de taal die die wij allemaal spreken, die al onze stemmen verenigt, is muziek...

“Wat wij kunnen bieden in deze tijden van onnoemelijk verdriet, verscheurde levens, groeiende argwaan en afstand tussen mensen is net die muziek. Muziek verbindt, helpt bij heling en verwerking, bij het een plaats geven van wat er gebeurde, het samenbrengen van mensen. Het idee is spontaan ontstaan bij de muzikanten. Minister van Cultuur Sven Gatz en Burgemeester Yvan Mayeur hadden er onmiddellijk oren naar. Zo hebben we het op korte tijd voor elkaar gekregen om dit moment te creëren op de trappen van de Beurs,” zegt Gunther Broucke intendant van Brussels Philharmonic en het Vlaams Radio Koor.

Op vrijdag 25 maart komen de musici en zangers van Brussels Philharmonic en het Vlaams Radio Koor om 15u naar het hart van ‘hun’ stad, het Beursplein waar zovelen intussen samen komen om de gebeurtenissen een plaats te geven. Orkest en koor zullen “Ode An die Freude” uit de 9de Symfonie van Beethoven brengen: niet alleen het Europese volkslied, maar ook een oproep voor vrede, een lofzang op hoop voor de toekomst. We roepen iedereen op om samen met ons je stem te laten klinken.

Dank aan alle partners die dit moment mee mogelijk maken:

AB (www.abconcerts.be)
Beurs van Brussel (www.beurs.be)
Brussels Philharmonic (www.brusselsphilharmonic.be)
Stad Brussel (www.brussel.be)
Vlaams Radio Koor (www.vlaamsradiokoor.be)
Vlaamse Gemeenschap (www.vlaanderen.be)  

Datum & locatie

Brussel – Beursplein | vrijdag 25 maart 2016 – 15:00


Und morgen wird die Sonne wieder scheinen
und auf dem Wege, den ich gehen werde,
wird uns, die Glücklichen sie wieder einen
inmitten dieser sonnenatmenden Erde…

und zu dem Strand, dem weiten, wogenblauen,
werden wir still und langsam niedersteigen,
stumm werden wir uns in die Augen schauen,
und auf uns sinkt des Glückes stummes Schweigen…

'Morgen!', R. Strauss, J.H. Mackay