Nieuws

15.06.2016

Zegetocht door België met Denève en laureaten KEW

Een uitverkocht slotconcert in BOZAR en twee laureatenconcerten in De Bijloke en Concertgebouw Brugge: chef-dirigent Stéphane Denève en Brussels Philharmonic doen uitkijken naar de Koningin Elisabethwedstrijd voor cello in 2017.


© Bruno Vessiez

De kaarten zijn geschud: de Koningin Elisabethwedstrijd heeft opnieuw indrukwekkende winnaars opgeleverd. Samen met Brussels Philharmonic brachten de eerste drie laureaten afgelopen weekend een uitverkochte reeks meer dan succesvolle concerten, onder leiding van chef-dirigent Stéphane Denève. Als deze zegetour één iets duidelijk maakte, dan is het wel dat de muziekwereld drie onvergetelijke pianisten rijker is. En dat het uitkijken wordt naar de Koningin Elisabethwedstrijd editie 2017, voor het eerst  gewijd aan cello én voor het eerst begeleid door Brussels Philharmonic: het orkest en chef-dirigent Stéphane Denève hebben getoond dat ze samen met de wedstrijd voor muzikaal vuur kunnen zorgen! 

Laureaten Alexander Beyer, Henry Kramer en Lukas Vondráček wisten tijdens de voorrondes van de wedstrijd al te overtuigen, maar in de finale maakten ze komaf met elke mogelijke twijfel. Hun uitvoeringen van het Derde Pianoconcerto van Rachmaninov (Beyer, Vondráček) en Tweede Pianoconcerto van Prokofiev (Kramer) maakten diepe indruk op jury en publiek. 

Wereldniveau

Nu de wedstrijd afgelopen is en de adrenaline gezakt, wordt pas echt duidelijk dat de laureaten stuk voor stuk artiesten van wereldniveau zijn: tijdens het slotconcert op donderdag 9 juni, in een tot de nok gevulde Henry Le Boeufzaal in BOZAR, overtuigden ze samen met dirigent en orkest het aanwezige publiek. Chef-dirigent Stéphane Denève tilde, in aanwezigheid van Koning Filip en Koningin Mathilde, de laureaten en 'zijn' orkest naar een ongekend niveau. Ook het publiek in De Bijloke (Gent) en het Concertgebouw (Brugge) werd verwend met een zinderend programma met concerti van Rachmaninov, Ravel en Beethoven. 

Crescendo Magazine:

…un chef et un orchestre très impliqués…
…un premier mouvement [Ravel] véritablement solaire…
…un enchantement… 

Alexander Beyer: “Coming out of a competition, our spirits can be quite exhausted. But what could be more reinvigorating to the spirit than working with an incredible conductor and a top notch orchestra, working on details and developing a collective conception of the work?“

Henry Kramer: “It was pure enjoyment to play this Ravel concerto with such a friendly and engaged orchestra. I felt so happy on stage because of the positive energy from both Maestro Denève and the Brussels Phil. I will always cherish the memory of performing the closing concert in Bozar!"

Koningin Elisabethwedstrijd voor cellisten

In 2017 vindt de eerste cello-editie van de Koningin Elisabethwedstrijd plaats, 80 jaar na het ontstaan van de wedstrijd. Tijdens deze historische editie zullen Stéphane Denève en Brussels Philharmonic de laureaten begeleiden gedurende de finaleweek in BOZAR. 

Stéphane Denève: “Musiceren met getalenteerde jonge artiesten is altijd inspirerend, zeker als het gaat om het slotconcert van de Koningin Elisabethwedstrijd. Het voelbare enthousiasme van het publiek voor de laureaten in de drie uitverkochte zalen was uiterst ontroerend! Ook heb ik intens genoten van de grenzeloze en genereuze muzikale toewijding van de musici van Brussels Philharmonic. Ik ben zeer trots op hen. Deze ervaring is veelbelovend en doet mij ontzettend uitkijken naar onze deelname aan de eerste Koningin Elisabethwedstrijd voor cello volgend jaar!“

 

Gemist?

Herbeleef het slotconcert van de Koningin Elisabethwedstrijd 2016 op Canvas op 19 juni om 17:50 of bekijk het concert online