Henry Raudales

concertmeester

Henry Raudales werd geboren in Guatemala en kreeg zijn eerste vioollessen van zijn vader toen hij vier jaar oud was. Amper drie jaar later maakte hij zijn debuut als solist in Noord-Carolina met een concerto van Mendelssohn. Deze prestatie wekte de interesse van Yehudi Menuhin, die hem voor een beurs in een Londense muziekschool aanbevool. Later volgden nog andere concerten, en zette hij zijn studies verder in Antwerpen en Londen. 

Henry Raudales won verschillende belangrijke prijzen en was 3e laureaat op de Internationale Muziekwedstrijd Koningin Elisabeth voor viool in 1985. Hij trad op als solist in de muzikale hoofdsteden van Europa, Azië en de Verenigde Staten. In 1992 bracht een tournee met Nigel Kennedy hem naar België, Frankrijk en Groot Brittanië.

Zijn repertoire omvat meer dan vijfendertig grote solo concertos, gaande van Bach tot Korngold. Henry Raudales werkte mee aan verschillende opnames met onder meer solo optredens en kamer- en orkestmuziek. Van 1989 tot 1993 was hij eerste concertmeester bij de Vlaamse Opera, daarna vervulde hij dezelfde positie bij het Essen Philharmonic. Sinds september 2001 is hij concertmeester bij het Münchner Rundfunkorchester, en vanaf het seizoen 2005-2006 is Henry Raudales concertmeester bij Brussels Philharmonic.

Henry Raudales bespeelt een Guadagnini viool uit 1787. 

© Thomas Legrève