Otto Derolez

concertmeester

Otto Derolez is sinds 1999 concertmeester van Brussels Philharmonic en wordt gezien als een van de vooraanstaande violisten van België. Na briljante studies aan de Koninklijke Conservatoria van Gent en Brussel, bij professoren als Rudolf Werthen, Kati Sebestyen en Philippe Hirschhorn, vervolmaakte hij zich bij Meester André Gertler. Onder diens hoede behaalde hij het Diploma aan de Internationale Musikakademie für Solisten (IMAS) te Wolfenbüttel. Ook Prof. Yfrah Neaman gaf hem zijn steun en toewijding.

Op 16-jarige leeftijd werd hij lid van I Fiamminghi, waarmee hij in ’s werelds belangrijkste muziekcentra optrad. In 1992 werd hij concertmeester bij de Beethoven Academie te Antwerpen. Onder de talrijke solosuccessen die hij er behaalde, dienen de uitvoering van Mozart’s Concertante Symfonie o.l.v. Christopher Hogwood en Luciano Berio’s Corale o.l.v. Lucas Vis zeker vermeld te worden. In 1997 keerde Otto Derolez terug naar zijn roots en werd concertmeester bij I Fiamminghi. De 4 Seizoenen van Vivaldi in de Symphony Hall te Birmingham en de cd-opnamen van Nostalghia van Toru Takemitsu en Tango’s van Astor Piazzolla zijn slechts enkele voorbeelden van de vele solistische verwezenlijkingen van Otto Derolez. Hij maakte zijn debuut bij Brussels Philharmonic met Ein Heldenleben van Richard Strauss o.l.v. Frank Shipway. Met dit orkest creëerde Otto Derolez in 2000 ook het schitterende vioolconcerto van de jonge, ophefmakende componist, Jeroen d’Hoe.

Otto Derolez is ook zeer actief in kamermuziekverband. 1992 - 2009 was hij eerste violist bij het Prometheus Ensemble. Ook met deze groep realiseerde hij tal van cd’s: het Octet en Forellenkwintet van Schubert, L'Histoire du Soldat van Stravinsky, Schönberg’s Eerste Kammersymfonie en Verklärte Nacht. Otto Derolez is docent aan het Lemmensinstituut te Leuven.

terug naar musici pagina

© Thomas Legrève