Le Sacre du printemps - Stravinsky

Brussels Philharmonic Recordings brengt in januari 2013 zijn vierde cd uit: na Debussy, Dvorák en Tchaikovsky is het nu, ter gelegenheid van de 100ste verjaardag van de bloedstollende première van Le Sacre du printemps, de beurt aan Stravinsky. 

De première van Le Sacre du Printemps op 28 mei 1913 in het Parijse Théâtre des Champs-Élysées veroorzaakte een schandaal dat intussen legendarisch is. Het verslag van schrijfster Anna Maria Turi helpt ons een beeld te krijgen van  hoe het eraan toe ging:

"Het doek gaat open, en reeds vanaf de eerste noten van de ouverture begint het publiek zich te roeren: eerst wordt er gefluisterd, daarna volgt er gefluit, en tenslotte volgen luidkeelse verwensingen aan het adres van zowel de componist als de dansers.

Pierre Monteux, die het orkest dirigeert, kijkt wanhopig naar de loge van Diaghilev. Die doet teken terug: blijven verder gaan. Maar dan gaat het zaallicht aan, in een poging het rumoer te stoppen. Romola, een toeschouwster aan wie niets ontsnapt, ziet in een loge naast het orkest een elegant geklede dame die recht staat en een jongeman, die in de aanpalende loge zijn ongenoegen al fluitend uit, een klap geeft. Een andere dame spuwt in het gezicht van een losgeslagen heer. Een prinses verlaat haar loge, en roept uit: ‘In de 60 jaar dat ik leef, ben ik nog nooit zo bespot!’.

De heren die net niet slaags geraken wisselen visitekaartjes uit, zodat er later een duel volgens de regels kan volgen. “Alstublieft, ik smeek u: laat ons de voorstelling afmaken!” roept een woedende Diaghilev vanuit zijn loge. Maar zodra het eerste deel achter de rug is, wordt de strijd hervat. Romola haast zich achter de coulissen, maar treft er eenzelfde slagveld aan. De dansers beven, en hebben zelfs de moed niet meer om naar hun kleedkamers terug te keren…” (Anna-Maria Turi,  Nijinsky. Editions Félin)

De opnames van Brussels Philharmonic Recordings waren tot nu toe altijd het resultaat van minutieus studiowerk door onze musici en chef-dirigent Michel Tabachnik, opgenomen in de perfecte omstandigheden van Studio 4 van het akoestisch gerenommeerde Flagey-gebouw te Brussel. Voor het eerst brengt Brussels Philharmonic nu een live opname uit, in 2009 opgenomen in Cité de la musique in Parijs. Het is een weloverwogen keuze om net voor dit programma live te gaan, en zo te trachten de hevige emoties die Stravinsky met Le Sacre ontkende te vatten.

Michel Tabachnik, chef-dirigent:
"Celibidache weigerde steeds om platen op te nemen, met als excuus dat het verfijnen van een opname in de studio, het monteren ervan als was het een film, niets meer te maken heeft met muziek als levende kunst. Muziek die immers pas op het moment van een concert tot leven komt. En misschien heeft hij wel een punt! 

Want inderdaad, ook al is de opname niet zo verfijnd als bij een ‘echte’ cd-opname, ook al hoor je wat rumoer uit de zaal en enkele technische onvolmaaktheden, toch zijn we ervan overtuigd dat de passie die we allemaal voelden tijdens het concert een uitgave op cd rechtvaardigt." 

De momentopname van het concert toont het engagement van de musicus wiens werk en zelfs zijn hele leven zich toespitst op dat ene moment. En dan hebben we het nog niet over de stimulans die de interactie met een levend publiek brengt. 

Deze live uitvoering heeft zonder enige twijfel een bezieling die geen enkele studio-opname ooit zou kunnen vatten. Gramophone Magazine is in elk geval een grote fan: "No one listening to Tabachnik and his no-less-committed orchestra will come away unmoved" schreef het Britse magazine oktober 2013 ter aanleiding van de 100ste verjaardag van de première.

Tracklisting

Igor Stravinsky – Le sacre du printemps 32:19  

I L’adoration de la terre 15:17 

 1. Introduction
 2. Les augures printaniers – Danse des adolescentes
 3. Jeu du rapt
 4. Rondes printanières
 5. Jeux des cités rivales
 6. Cortège du sage - Adoration de la terre
 7. Le Sage
 8. Danse de la terre

II. Le Sacrifice 17:02

 

 1. Introduction
 2. Cercles mystérieux des adolescentes
 3. Glorifi cation de l’Elue
 4. Evocation des ancêtres
 5. Action Rituelle Des Ancêtres
 6. Danse sacrale (l’Elue)

Igor Stravinsky – Le chant du rossignol 20:52

 

 1. Presto
 2. Marche chinoise
 3. Le chant du rossignol
 4. Jeu du rossignol mécanique

Le chant du rossignol: opgenomen in Studio 4, Flagey (Brussel) op 4, 5 en 6 juli 2011
Le sacre du printemps: opgenomen live in de Cité de la musique, Paris (France) op 26 februari 2009
Totale duur: 53:11

Brussels Philharmonic | Michel Tabachnik, dirigent
Release date: 25 januari 2013

 

Bestel online