"De Israëlische dirigent Ilan Volkov zit vol manische energie en nieuwsgierigheid, en is een pleitbezorger die behendig door de bureaucratische lagen van klassieke muziekinstellingen navigeert om binnenuit verandering te brengen." - National Sawdust Log

Ilan Volkov, geboren in Israel in 1976, begon zijn carrière als dirigent op negentienjarige leeftijd als chef-dirigent van het London Philharmonic Youth Orchestra en als assistent-dirigent van Boston Symphony. In 2003 werd hij aangewezen als chef-dirigent van BBC Scottisch Symphony Orchestra, en vervolgens werd hij in 2009 diens eerste gastdirigent. Tussen 2011 en 2014 was hij muzikaal directeur en chef-dirigent van Iceland Symphony Orchestra. Als frequente gast van toonaangevende orkesten wereldwijd werkt Ilan regelmatig met een groot aantal ensembles en met een divers repertoire, ook verschijnt hij in vele van de voornaamste Festivals ter wereld, zoals Salzburg, Edingburgh, BBC Proms, Lucerne, Unsouns Krakow, Muzikprotkoll en Berlijn.

Hij wordt gezien als de drijvende kracht achter ‘nieuwe muziek’, en lanceerde Tectonics in Reykjavik en niet lang hierna Glasgow Tectonics. Tectonics kent een bruisende en diverse programmering en weerspiegelt Ilans allesomvattende interesses in het experimentele genre, vrije improvisatie, electronic, folk, wereldmuziek en nieuwe hip-hop. Tectonics werd al meerdere malen getoond op festivals, waaronder Adelaide, Oslo, New York, Tel Aviv, Krakow, Athene, Glasgow en Reykjavik. Ilan is net zo geïnteresseerd in opera en ging vele waagstukken van de opera aan, zoals onder meer Tchaikovsky's Eugene Onegin met San Francisco Opera, Britten's A Midsummer Night's Dream op het Glyndebourne Festival en Peter Grimes met Washington National Opera en Glyndebourne Festival. Recente hoogtepunten zijn Bach’s Actus Tragicus in Stuttgart Opera en Neuwirth’s Die Outcast in Wenen en Hamburg’s Elbphilharmonie.

concerten met Ilan Volkov