"De Israëlische dirigent Ilan Volkov zit vol manische energie en nieuwsgierigheid, en is een pleitbezorger die behendig door de bureaucratische lagen van klassieke muziekinstellingen navigeert om binnenuit verandering te brengen." - National Sawdust Log

Ilan Volkov, geboren in Israël in 1976, brak door op negentienjarige leeftijd als assistent-dirigent van Boston Symphony Orchestra. Sindsdien is hij uitgegroeid tot een veelzijdige dirigent en staat hij internationaal bekend om zijn interpretaties van het grote repertoire. Hij werkt al jarenlang samen met BBC Scottish Symphony Orchestra, waar hij vanaf 2003 chef-dirigent was en vaste-dirigent sinds 2009.

Als muzikale omnivoor is hij een drijvende kracht achter hedendaagse muziek. Zo lanceerde hij het Tectonics Festival in 2012, vandaag een van de meest toonaangevende en diverse vieringen van nieuwe muziek met edities in Adelaide, Oslo, New York, Tel Aviv, Krakau, Athene, Glasgow en Reykjavik. In 2020 was hij samen met Ilya Gringolts mede-oprichter van de I&I Foundation dat de ontwikkeling en uitvoering van hedendaagse muziek ondersteunt.

Volkov is regelmatig te zien op 's werelds meest vooraanstaande festivals, onder meer Salzburg, Edinburgh, BBC Proms, Lucerne, Unsound Krakow, Musikprotkoll en Berlin. Tussen 2011 en 2014 was hij muziekdirecteur en chef-dirigent van Iceland Symphony Orchestra. Zijn interesse in opera bracht hem ook naar San Francisco Opera (Tchaikovsky’s Eugene Onegin), Glyndebourne Festival (Britten’s A Midsummer Night’s Dream en Peter Grimes), Washington National Opera (Peter Grimes), Lincoln Center met New York Philharmonic (Gerald Barry’s The Importance of Being Ernest), Stuttgart Opera (Bach’s Actus Tragicus), en de Elbphilharmonie in Hamburg (Olga Neuwirth’s The Outcast). Binnenkort zal hij ook een nieuwe werk van Samir Odeh-Tamimis' in première brengen op het Aix Festival, en dirigeert hij Feldman's Neither op het Salzburg Festival.

Zijn veelzijdige discografie omvat de balletmuziek van Stravinsky, een met een Gramophone Award bekroonde opname van de integrale werken van Britten voor piano en orkest, en een bejubelde opname van de Funeral Odes van Liszt met BBC Scottish Symphony Orchestra. Volkov heeft ook een eigen podcast voor Radio Halas, waarin hij duikt in een breed muzikaal palet en collega's interviews.

concerten met Ilan Volkov