De Belgische sopraan Ilse Eerens begon op 14-jarige leeftijd met haar zangopleiding aan het Lemmensinstituut. Daarna trad ze toe tot de Nieuwe Opera Academie in Nederland en studeerde af met een masterdiploma, als student van Jard van Nes.

Meest recente opdrachten zijn Schuberts mis in E flat Major met het Sinfonieorchester des Bayerischen Rundfunks onder Riccardo Muti, een gevierd roldebuut als Tschang-haitang in Zemlinsky's Der Kreidekreis voor Opéra de Lyon.

Verder zong ze de rollen Erste Dame in Die Zauberflöte aan de Salzburger Festspiele, Pamina aan de Opera de Lille, haar roldebuut als Melisande in Pelléas et Mélisande in Stadttheater Klagenfurt, Beethovens Christus am Ölberge met het Beethovenorchester Bonn onder Dirk Kaftan en de titelrol in Sasha Waltz' productie van Toshio Hosokawa's Matsukaze in de Opera Narodowa in Warschau en in het Nieuwe Nationale Theater Tokio.

Even gewild in het concertrepertoire, heeft ze Gottfried von Einem's Der Prozess uitgevoerd met het Radiosinfonieorchester Wien onder HK Gruber op het Salzburg Festival en Wiener Konzerthaus, Brahms' Ein deutsches Requiem met het Orchestre des Champs-Élysées onder Philippe Herreweghe, Mahlers 4e Symfonie met het Nederlands Radio Filharmonisch, Händel's Israël in Egypte met het Schotse Kamerorchester, Mozart's Requiem met het Orquesta y Coro Nacionales de España in Madrid en het Gulbenkian Orchestra in Lissabon, Debussy's La Demoiselle élue met de City of Birmingham Symphony, Haydn's Seasons met het Orchestra of the 18th Century, Mendelssohn's Lobgesang en Paulus en Bachs Matthäus Passion met het MDR Sinfonieorchester Leipzig en de wereldpremière van Toshio Hosokawa's Nach dem Sturm met het Tokyo Metropolitan Symphony Orchestra.

Eerens heeft gewerkt met dirigenten als Yannick Nézet-Séguin, Hartmut Haenchen, Lorenzo Viotti, Kazushi Ono, Peter Dijkstra, Richard Egarr, Ton Koopman, Michael Boder, Jean-Christoph Spinosi, Michael Schønwandt, Kenneth Montgomery, Mark Wigglesworth, Jaap van Zweden, Constantinos Carydis, Frans Bruggen, Claus Peter Flor, Antonello Manacorda en Mirga Gražinytė-Tyla.

Ze is ontvanger van de Arleen Auger prijs in het Internationaal Vocalisten Concours in 's-Hertogenbosch, waar zij de enige finalist was die uitblonk in alle drie de categorieën Opera, Oratorium en Lieder, en de 3e prijs op de ARD Musikwettbewerb 2006.

www.ilse-eerens.com

concerten met Ilse Eerens