Jun Märkl werd geboren in Munchen als zoon van een Duitse violist en Japanse pianiste. Hij studeerde bij Sergiu Celibidache, Gustav Meier, Leonard Bernstein en Seiji Ozawa.

“Conducting wizard”
- classic fm

Jun Märkl bouwde als dirigent een stevige reputatie op in het Duitse symfonische en operarepertoire en de Franse impressionisten. Geboren in München als zoon van een Duitse violist en Japanse moeder, studeerde Märkl viool, piano en directie aan de Musikhochschule in Hannover, en vervolgens directie bij Sergiu Celibidache in München en Gustav Meier in Michigan. In 1986 won hij de directie-wedstrijd van de Deutsche Musikrat en een jaar later een studiebeurs van het Boston Symphony Orchestra om in Tanglewood te studeren bij Leonard Bernstein en Seiji Ozawa.

Märkl leidde het Mannheim Nationaltheater (1994-2000), Orchestre National de Lyon (2005-2011), MDR Sinfonieorchester Leipzig (2007-2012) en Orquesta Sinfónica de Euskadi (2014-2017). Als gastdirigent stond hij aan het hoofd van vele gerenommeerde orkesten, waaronder het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, Münchner Philharmoniker, Hamburg Philharmoniker, Oslo Philharmonic, de orkesten van Cleveland, Boston, Chicago, Philadelphia, Montreal en Melbourne, NHK Symphony Orchestra Tokyo, Tonhalle Orchester Zürich en Orchestre de Paris.

Zijn discografie omvat meer dan 50 cd’s, waaronder de integrale symfonieën van Schumann met het NHK Symphony Orchestra, Mendelssohn en Wagner met het MDR Sinfonieorchester, en Ravel en Messiaen met Lyon. Zijn Debussy cyclus van negen cd’s levertde hem in 2012 de titel van Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres van het het Franse Ministerie van Cultuur op.

concerten met Jun Märkl