“Kavakos’ tone has the character of striking high-grade silver sinew, ever beautiful, graceful and unbreakable”
- la times

De Griekse violist Leonidas Kavakos wordt beschouwd als een van de meest markante violisten van onze tijd, geroemd om zijn virtuositeit, uitzonderlijke muzikale vakmanschap en integriteit.

Leonidas Kavakos groeide op in Athene en won rond zijn twintigste onder meer het Sibelius Concours (1985) en het Paganini Concours (1988). Deze successen leidden tot de eerste opname ooit van de originele versie van Sibelius’ Vioolconcerto, in 1991 goed voor een Gramophone Award.

Recentelijk werd Leonidas Kavakos onderscheiden met de Léonie Sonning Prijs, een prestigieuze Deense muziekprijs die ook musici als Bernstein, Britten, Arthur Rubinstein, Menuhin, Shostakovich, Rostropovich, Boulez, Ligeti, Brendel, Barenboim en Rattle ten deel viel.

Afgelopen seizoen was Kavakos Artist in Residence van het Concertgebouw in Amsterdam en het Musikverein in Wenen. Hij maakte Europese tournees met Filharmonice della Scala onder leiding van Riccardo Chailly, en met Gewandhausorchester Leipzig onder leiding van Herbert Blomstedt. Daarnaast soleert hij regelmatig met bekende gezelschappen, waaronder Berliner Philharmoniker, London Symphony Orchestra, Koninklijk Concertgebouworkest, Czech Philharmonic, Boston Symphony Orchestra en Chicago Symphony Orchestra.

“Art is not a beautiful part of life, it is life”
- leonidas kavakos

Kavakos is ook bekend als dirigent. In die hoedanigheid werkte hij am met London Symphony Orchestra, New York Philharmonic, Boston Symphony Orchestra, Houston Symphony, Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, Gürzenich Orchester, Maggio Musicale Fiorentino, Filarmonica Teatro La Fenice, en Budapest Festival Orchestra.

Voor het label Decca Classics maakte hij tal van gelauwerde opnames, onder meer 'Beethoven Violin Sonatas' met Enrico Pace (2013, ECHO Klassik Instrumentalist of the Year), 'Brahms Violin Concerto' met Gewandhausorchester Leipzig onder leiding van Riccardo Chailly (2013), 'Brahms Violin Sonatas' met Yuja Wang (2014), en 'Virtuoso' (2016). In 2017 nam Kavakos 'Brahms Trios' op met Yo-Yo Ma en Emanuel Ax voor Sony Classical.In 2014 werd hij door Gramophone uitgeroepen tot Artist of the Year.

Leonidas Kavakos koestert zijn Griekse herkomst en leidt jaarlijks masterclassses voor viool en kamermuziek in Athene. Daarnaast is Kavakos is gefascineerd door vioolbouw en bespeelt hij naast een aantal moderne violen van F. Leonhard, S.P. Greiner, E. Haahti and D. Bagué., de 'Willemotte' Stradivarius uit 1734.

www.leonidaskavakos.com
www.facebook.com/leonidas.kavakos.violin