Michail Jurowski stamt uit een belangrijke muzikale familie. Hij is de zoon van componist Wladimir Jurowski en de kleinzoon van dirigent David Block. Zijn zoons Vladimir en Dmitri zijn ook internationaal gerenommeerde dirigenten. Als kind was hij in zijn geboortestad Moskou omringd door beroemde artiesten uit de toenmalige Sovjet-Unie, onder meer David Oistrach, Mstislav Rostropovitsj, Leonid Kogan, Emil Gilels en Aram Khatchaturian. Shostakovich was een echte vriend van de familie, met wie Michail regelmatig sprak en samenspeelde op de piano. Geen toeval dus dat Michail Jurowski vandaag tot één van de toonaangevende Shostakovich-vertolkers wordt gerekend. In 2012 ontving hij dan ook de Internationale Shostakovichprijs van de Shostakovich Gohrisch Foundation.

Tijdens zijn studie aan het conservatorium van Moskou assisteerde hij Gennady Rozhdestvensky. Hierna dirigeerde hij het Stanislavski & Nemirovich-Danchenkotheater en in het Bolshoitheater. Vanaf 1978 was Michail Jurowski regelmatig te gast in de Komische Oper Berlin. In 1989 verliet hij Rusland om zich in Duitsland te vestigen, waar hij de vaste dirigent van Dresden Semperoper werd. Later werd hij onder meer muziekdirecteur en chef-dirigent van Nordwestdeutsche Philharmonie, chef-dirigent van Oper Leipzig en WDR Rundfunkorchester Köln, vaste dirigent van Deutsche Oper Berlin, en vaste gastdirigent van Sinfonia Iuventus.

Hoogtepunten dit seizoen zijn de wereldpremière van Elena Firsova’s nieuwe dubbelconcerto voor viool en cello met het Norrköpings Symphony Orchestra, en engagementen met Brussels Philharmonic, Beethoven Orchestrer Bonn, St Petersburg Philharmonic, Bayerische Staatsoper Munich en La Scala Milan. Afgelopen seizoen zag de wereldpremière en release van zijn uitvoering van Anton Rubinstein’s opera Moses uitgevoerd met Sinfonia Iuventus (Warner Classics), een project dat werd onderscheiden door UNESCO. Ook maakte hij zijn debuut in de Verenigde Staten met de Elfde Symfonie van Shostakovich met het Cleveland Orchestra. Als gastdirigent dirigeerde hij eerder onder meer Leipzig Gewandhaus, Oslo Philharmonic, Bergen Philharmonic, London Philharmonic Orchestra, St Petersburg Philharmonic, Orquestra Sinfónica do Porta Casa da Música, en São Paulo Symphony.

De uitgebreide discografie van Michail Jurowski omvat onder meer het integrale vocaal-symfonische werk van Shostakovich, en orkestrale muziek van Tchaikovsky, Prokofiev, Reznicek, Meyerbeer, Lehár, Kálmán, Nicolai, Rangström, Pettersen-Berger, Grieg, Svensen, Kantcheli en vele anderen. Michail Jurowski werd onderscheiden met vele prijzen, waaronder de Preis der Deutschen Schallplattenkritik en een Grammy-nominatie voor zijn opname van de orkestra muziek van Rimsky-Korsakov. In 2017 ontving hij een Preis der Deutschen Schallplattenkritik voor zijn live-opname met Staatskapelle Dresden van de muziek van Shostakovich, Pӓrt en Weinberg.

concerten met Michail Jurowski