"Het aansturen van een evenwichtige koers tussen fantasierijke vitaliteit en warmte aan de ene kant en gelaten melancholie aan de andere kant kan moeilijk zijn, maar Nicholas Angelich beheerst het met een soort van 'panache'. Hij neemt je het ene moment mee naar de rand van ontroostbaar verdriet, alleen om in de volgende stap een verfrissende dansbeweging in te zetten." - Klassiek-muziek.com

De Amerikaan Nicholas Angelich gaf zijn eerste concert op zevenjarige leeftijd. Als dertienjarige trok hij naar het conservatorium van Paris, waar hij met Aldo Ciccolini, Yvonne Loriod, Michel Béroff en Marie-Françoise Bucquet studeerde. Hij volgde ook masterclasses bij Leon Fleisher, Dmitri Bashkirov en Maria João Pires. In 1989 won hij de Tweede Prijs in de International Piano Competition R. Casadesus in Cleveland en in 1994 won hij de Eerste Prijs in de International Piano Competition Gina Bachauer. Hij was huispianist bij de International Piano Foundation of Cadenabbia (Italië) en ontving van Leon Fleisher in 2002 de Young Talent Award van het Klavier-Festival Ruhr. In 2013 en 2019 sleepte Angelich een Victoire in de wacht voor ‘Soliste instrumental de l’année’.

Het klassieke en romantische repertoire heeft Angelich vlot in de vingers, maar ook met zijn vertolkingen van de twintigste-eeuwse en hedendaagse muziek verwierf hij aanzien. Pierre Henry droeg zijn Concerto for piano without orchestra op aan hem. Bij diverse orkesten is hij een gegeerde gast: het London Philharmonic Orchestra, de Los Angeles Philharmonic, de New York Philharmonic, de symfonieorkesten van Londen, Montreal, Atlanta en Sint-Petersburg en vele andere.

Angelich werkte samen met dirigenten als Paavo Järvi, Kurt Masur, Valery Gergiev, Jaap van Zweden en Sir Roger Norrington. Als kamermusicus deelde hij het podium met ‘s werelds meest voorname instrumentalisten: Martha Argerich, Gil Shaham, Yo-Yo Ma, Joshua Bell, Maxim Vengerov, Renaud en Gautier Capuçon, Daniel Müller-Schott, en Leonidas Kavakos, maar ook strijkkwartetten (het Quatuor Ysaÿe, Quatuor Ebène en Pražák Quartet) vroegen om zijn muzikale medewerking.

concerten met Nicholas Angelich