“the most trailblazing and meteoric performer of all”, Gramophone

ikolai Lugansky studeerde aan de Centrale Muziekschool in Moskou en het Conservatorium van Moskou bij Tatiana Kestner, Tatiana Nikolayeva en Sergei Dorensky. In april 2013 werd hij benoemd tot Volksartiest van de Russische Federatie.

Lugansky werkt regelmatig samen met gerenommeerde dirigenten zoals Osmo Vänskä, Yuri Temirkanov, Mikhail Pletnev, Gianandrea Noseda en Vladimir Jurowski. Tot de highlights van seizoen 2018-19 behoren solo-optredens met Minnesota Orchestra, Tokyo Metropolitan Symphony Orchestra, Orchestre de Paris, Russian National Orchestra, Orquesta Nacional de España, en de symfonie orkesten van IJsland en Bamberg. Hij tourt met het Orchestre National de France door China en met het St. Petersburg Philharmonic door Taipei en Japan.

Daarnaast geeft hij recitals in onder andere de International Piano Series in Londen, het Muziekgebouw aan ‘t IJ in Amsterdam, het Théâtre des Champs-Élysées in Parijs en is hij artist in residence bij Flagey. Lugansky is geregeld te horen op ‘s werelds grootste festivals, onder anderen in Aspen, Tanglewood Ravinia en Verbier. Tot zijn frequente kamermuziekpartners rekent hij Vadim Repin, Alexander Kniazev, Mischa Maisky en Leonidas Kavakos.

De opnames van Lugansky zijn bekroond met vele prijzen. Zijn recital cd van de pianosonates van Rachmaninov werd onderscheiden met een Diapason d’Or, en zijn opnames van de concerto’s van Grieg en Prokofiev met Deutsches Symphonie-Orchester Berlin onder leiding van Kent Nagano was een Gramophone Editor’s Choice. Lugansky neemt exclusief op voor Harmonia Mundi en zijn recente album met de 24 preludes van Rachmaninov (2018) werd enthousiast onthaald door de pers. Hij wordt omschreven als een artiest met “een vermogen om het oor te betoveren… met een diepgaand gevoel voor de muziek” (The Financial Times). Afgelopen jaar verscheen ook zijn solo-cd met muziek van Debussy.

Lugansky is Artistiek Directeur van het Tambov Rachmaninov Festival en steunt en speelt regelmatig in het Rachmaninov Estate en Ivanovka Museum.

concerten met Nikolai Lugansky, piano