Victor Julien-Laferrière is eerste prijswinnaar van de de allereerste Koningin Elisabethwedstrijd voor cello in 2017 in Brussel, en de Prague Spring International Competition 2012. Tijdens de Victoires de la musique 2018 wint hij de prijs voor “beste solo instrumentalist”.

Julien-Laferrière werd geboren in Parijs in 1990 en begon met cellolessen bij René Benedetti. Hij studeerde aan het Conservatoire National Supérieur de Paris bij Roland Pidoux, aan de Universität Wien bij Heinrich Schiff en aan het Mozarteum Salzburg bij Clemens Hagen. Tussen 2005 en 2001 nam hij ook deel aan de Seiji Ozawa International Music Academy in Zwitserland.

Komende hoogtepunten zijn optredens als solist met onder meer Brussels Philharmonic olv Stéphane Denève (Flagey), Orchestre de Chambre de Paris (Théâtre des Champs Elysées), Orchestre de Chambre de Lausanne, Nederlands Philharmonisch Orkest (Muziekgebouw Amsterdam) binnen het kader van de CelloBiennale, RTÉ National Symphony Orchestra (Dublin), Orchestre National d’Ile de France (Philharmonie de Paris), Il Pomeriggi Musicali (Milan) en gaat op tournee met Orchestre National de Lille.

Julien-Laferrière is een fervent kamermusicus en richtte samen met Adam Laloum en Mi-Sa Yang the het pianotrio "Trio les Esprits" op. Met dit ensemble nam hij meerdere cd’s op voor het label Mirare. Het trio staat onder exclusief contract bij Sony Music. Zijn opname van de Brahms klarinetsonates en –trio (met Adam Laloum en Raphaël Sévère/Mirare) werd onderscheiden met een Diapason d’or van het jaar 2015 en kreeg een ffff in het magazine Télérama. Zijn opname van de cellosonates van Debussy, Franck en Brahms (met Adam Laloum/Mirare) ontving een Diapason d’or van het jaar 2017, een ffff in het magazine Télérama en een CHOC van Classica.

Als kamermusicus is hij te gast in onder andere het Concertgebouw Amsterdam, Théâtre des Champs Elysées, Salzburg Universität, Essen Philharmonie, Louvre Auditorium, Palais des Beaux-Arts en Flagey in Brussel, KKL in Luzerne, alsook op vele festivals zoals Sommets Musicaux de Gstaad, Mecklenburg-Vorpommern, Rheingau Musik Festival, Louisiana Museum, Radio France-Montpellier, Kuhmo, de Pâques d’Aix-en-Provence, Deauville, Autunno Musicale di Caserta, Prague Spring, Al Bustan, Ticino Musica in Lugano, Folles Journées de Nantes en in Tokyo.

concerten met Victor Julien-Laferrière, cello