Brussels Philharmonic | Charisma en Uitmuntendheid

Charisma en Uitmuntendheid

De winnaars zijn eindelijk bekend. Heb jij ook zo genoten van het samenspel tussen de solisten, dirigent Stéphane Denève en de musici van Brussels Philharmonic tijdens de finaleweek in Bozar van de Elisabethwedstrijd?

Ook de pers was, net als jij, laaiend enthousiast over de topprestaties van onze musici en maestro.

Grasduin even door een samenvatting en een selectie van reacties uit enkele persartikels.

Zes dagen lang zorgde Brussels Philharmonic voor spanning, plezier en onvergetelijke muzikale momenten op het podium tijdens de Elisabethwedstrijd in Bozar. Lovende woorden als 'Chapeau', 'uitstekende communicatie',... werden massaal gedeeld en geliked op social media.

... ook in de zaal komt de cello mooi boven het orkest uit dankzij de voortreffelijke en attente begeleiding van Brussels Philharmonic en maestro Denève
Katelijne Boon (Klara)

De Vlaamse pers besteedde aandacht aan de communicatie en het samenspel tussen de solist, de dirigent en de musici.

De Franstalige media focusten vooral op de sterke begeleiding van de maestro en de musici.

De Duitstalige krant Grenz Echo schreef over de titanenprestatie van Brussels Philharmonic, met zelfs een speciale vermelding voor eerste hoornist Hans van der Zanden en de trombonisten Daniel Foeteler en Jean Xhonneux.

Concertmeester Otto Derolez en cello-aanvoerder Karel Steylaerts kregen veel bijval in de media.

... nooit eerder zagen we zoveel oogcontact, blikken van verstandhouding, gedeelde welgemeende gebeden en hartstochtelijke omhelzingen na afloop van een concert.
De Standaard

De Standaard schreef bijna dagelijks niets dan lof over Brussels Philharmonic. Volgens de krant boden de musici niet alleen elke avond enthousiast tegenspel, maar laveerde het orkest ook feilloos tussen gezwollen romantiek, expressionistisch theater en weerbarstige avant-garde. Veel solisten grepen de vrijgevigheid van dirigent Stéphane Denève aan om met het orkest in gesprek te gaan. De Standaard noemde de communicatie van het orkest uitstekend en overigens bijzonder aanstekelijk.

Verder schreef De Standaard op de avond van de Belgische publiekswinnares Stéphanie Huang: "Stéphane Denève stuwde en stuurde Brussels Philharmonic naar het niveau van Stéphanie Huang, terwijl ze zelf uitdrukkelijk naar partners in het orkest zocht. Vooral de dialoog met concertmeester Otto Derolez in het slotdeel van het concerto was op het scherpst van de snee".
Concertmeester Otto Derolez kreeg nog meer lof toegezwaaid voor zijn optreden met cellist Bryan Cheng en sprak over een geïnspireerde dialoog tussen de twee strijkers.

Ook de zintuigen van aanvoerder cello Karel Steylaerts stonden op scherp. Lees hierover het artikel en herbekijk zijn interview en geniet in een fragment van zijn samenspel met kandidaat Bryan Cheng.

Ben je benieuwd naar wat er zich achter de schermen afspeelt? Snuif even de sfeer backstage op met de reportage van Laat Journaal, waarin Klara-presentatrice Katelijne Boon een collega rondleidt in de gangen van Bozar tijdens een repetitiedag met Brussels Philharmonic.

Herbeluister het fragment uit een Klara-uitzending over de laatste avond van de wedstrijd waarin maestro Stéphane Denève (vanaf 03:36:50) meer vertelt over de uitdagingen waar de musici in de laatste dagen van het concours voor staan.

...coup de chapeau mérité à Stéphane Denève et son Brussels Philharmonic qui ont gardé un niveau constant cette semaine.
La Libre Belgique

La Libre Belgique schreef: "een welverdiend petje af voor Stéphane Denève en zijn Brussels Philharmonic, die tijdens de laatste finale dagen in Bozar, een constant niveau aanhielden."

Dhnet deed er schepje boven en zag in het genereuze temperament van Stéphane Denève een vaderfiguur voor elk van de kandidaten.

Le Soir merkte het subtielere evenwicht op met de solisten in het opgelegde stuk van Jörg Widmann, evenals de sterke begeleiding door de dirigent, waardoor de musici zich ten volle konden ontplooien.

Herbekijk de RTBF-aflevering waarin chef-dirigent Stéphane Denève je even op pad neemt of herbeluister op La Trois zijn interview. Musiq’3 fleurt de mooiste momenten op met interviews van o.a klarinettiste Maura Marinucci.

C'est le propre d'un ensemble qui accompagne un concours de servir les candidats et pas de se mettre en valeur lui-même.
Le Soir

De allerfijnste complimenten voor onze musici kwamen van het publiek, met vele leuke berichten en lovende woorden op de social media. Er waren zelfs staande ovaties vanuit de huiskamer van de televisiekijkers, applaus voor de interactie tussen solisten en het orkest en bravo's geroepen voor de vele musici bij diverse optredens gedurende de week.

Kortom, het was duidelijk een feest voor velen gedurende een hele week.

Zin in een nieuw feestje? Koop vandaag nog je tickets voor het afscheidsconcert "Ravel: Daphnis & Chloé" van chef-dirigent Stéphane Denève op donderdag 30 juni in Flagey. Brussels Philharmonic zorgt alvast voor een welkomstdrankje en hapje.