
zeven laatste woorden
een intieme en haast meditatieve compositie
Een muzikaal commentaar bij de laatste woorden van Christus: dat was de wat vreemde opdracht die Joseph Haydn in 1785 kreeg. Opdrachtgever was een kleine kapel in Cadiz, een heilige grot uitgehouwen uit de rotsen, waar men in de vastentijd een sobere kerkdienst hield rond de laatste woorden van Christus.
“De muren, ramen en zuilen van de kerk werden in zwarte doeken gehuld, slechts één grote lamp verlichtte de duisternis.”
Zo beschreef Haydn later - diep onder de indruk - zijn ervaring in de kapel. De muziek die hij componeerde maakte op haar beurt indruk op het publiek: de zeven trage sonates zijn eenvoudig en haast meditatief, maar net die fragiliteit en intimiteit maken het werk zo aangrijpend.
Acteur Johan Leysen werkte samen met dirigent Hervé Niquet aan de tekst die hij bij elk deel uitspreekt. Fotograaf Stef Van Alsenoy ondersteunt met zijn magische beelden, die op grote schermen naast en achter het orkest getoond worden.
Gesproken in het Nederlands, ondertiteld in het Frans en het Engels.
Joseph Haydn Die sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuze
Celliste Barbara Gerarts vertelt vol passie over het genie van Haydn en de impact van dit werk.
beluister de podcastLees meer over het ontstaan van Haydn's bijzondere Zeven Laatste Woorden.
download toelichtingHet programmaboek hoe jij ze wil: om thuis te printen of in een versie om in de concertzaal te lezen.
download het programmaboekEen opname van Jordi Savall, in de kapel in Cadiz waarvoor Haydn dit werk schreef.
bekijk de clipNationale Basiliek van het Heilig Hart Koekelberg
Locatie: Basiliekvoorplein 1 | 1083 Ganshoren