- Vincent de Kort dirigent
Bozar viert 100 jaar surrealisme met een uitgebreide tentoonstelling rond deze beroemde avant-gardestroming in België - en Brussels Philharmonic viert mee. Dit bijzondere cineconcert opent met de balletscore van Erik Satie voor Parade, en brengt daarna twee iconische avant-garde ...
[lees meer]
Bozar viert 100 jaar surrealisme met een uitgebreide tentoonstelling rond deze beroemde avant-gardestroming in België - en Brussels Philharmonic viert mee. Dit bijzondere cineconcert opent met de balletscore van Erik Satie voor Parade, en brengt daarna twee iconische avant-garde films (Entr’acte en Un chien andalou), met live muziek.
-----
De première van het ballet Parade in 1917 zorgde voor schandaal in Parijs - en dat was de bedoeling van het kransje grote namen achter de productie: choreograaf Léonide Massine (van Les Ballets Russes), scenarist Jean Cocteau en kunstenaar Pablo Picasso. Erik Satie zorgde voor de muziek - inclusief typemachines, sirenes, vliegtuigpropellers, een ticker tape en een loterijwiel in het orkest. Guillaume Apollinaire schreef in de begeleidende tekst: c’est un spectacle de « sur-réaliste » de allereerste keer dat deze term werd gebruikt.
Enkele jaren later componeert Satie de soundtrack voor het absurde Entr’acte van regisseur René Clair. Satie speelt ook zelf een rolletje in de kortfilm, net als dadaïstische iconen Man Ray en Marcel Duchamp. Volgens André Breton, peetvader van de stroming, zijn er maar enkele films die surrealistisch genoemd mogen worden, waaronder Un chien andalou van Luis Buñuel. De Spaanse regisseur werkte samen met Salvador Dalí aan dit eerste surrealistische meesterwerk. Een schijnbaar willekeurig gemonteerde reeks scènes provoceert het publiek, en ontzegt de kijker elk houvast of oriëntatie - de surrealistische mentaliteit pur sang.