Brussels Philharmonic | Lucas & Arthur Jussen

Lucas & Arthur Jussen

You realise that this is not usual. This is not just two good pianists playing together. They sense each other’s most small, individual a little bit of interpretation.
Sir Neville Marriner

‘Het voelt een beetje als rijden met twee BMW’s’, merkte dirigent Michael Schønwandt op na het dirigeren van de Nederlandse broers Lucas en Arthur Jussen. Ondanks hun jonge leeftijd hebben de twee veelbelovende pianisten al veel ervaring opgebouwd in het internationale concertcircuit en worden door zowel pers als publiek geprezen.

Lucas en Arthur hebben opgetreden met nagenoeg alle Nederlandse orkesten, waaronder het Koninklijk Concertgebouworkest, het Radio Filharmonisch Orkest en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Daarnaast waren ze te gast bij The Boston Symphony Orchestra, The Philadelphia Orchestra, Danish National Symfony Orchestra, City of Birmingham Symphony Orchestra, Academy of St Martin in the Fields en de Symfonieorkesten van Montreal, Sydney, Shanghai en Hong Kong, WDR Sinfonieorchester, SWR Sinfonieorchester en bij het Mozarteum Orchester van Salzburg. Ze werkten samen met dirigenten als Stéphane Denève, Christoph Eschenbach, Valery Gergiev, Sir Neville Marriner, Andris Nelsons, Yannick Nezét-Séguin, Jukka-Pekka Saraste en Jaap van Zweden.

Recitals zijn er oa. in het Klavier- Festival Ruhr, en in het Rheingau Musik Festival, Elbphilharmonie Hamburg, Concertgebouw Amsterdam, Prinzregententheater München, Philharmonie Essen, Wigmore Hall Londen, Tonhalle Zürich, Konzerthaus Wien, Stiftung Mozarteum Salzburg, Palau de la Musica Catalana Barcelona en Zaryadye Hall Moskau. In het kader van de serie ‘Junge Wilde’ waren zij meerdere malen te gast in het Konzerthaus Dortmund.

Hun eerste pianolessen kregen de broers in hun geboorteplaats Hilversum van Leny Bettman. In 2005 studeerden de broers op uitnodiging van Maria João Pires bijna een jaar lang in Portugal en Brazilie. In de jaren daarna volgden zij lessen bij Jan Wijn en Ton Hartsuiker waarbij ze zich bij de laatste verdiepten in de moderne pianomuziek. Lucas vervolgde zijn studie bij Menahem Pressler in de VS en bij Dmitri Bashkirov in Madrid, Arthur vervolgde zijn studie aan het Amsterdams Conservatorium bij Jan Wijn.

In 2010 tekenden Lucas en Arthur een platencontract bij Deutsche Grammophon. Hun debuut album met werken van Beethoven verwierf de platina status en ze sleepten er bovendien de Edison Klassiek Publieksprijs mee in de wacht. Na een succesvolle Schubertopname (gouden status) wijdden ze hun derde cd ‘Jeux’ aan de Franse pianomuziek. In 2015 verschenen de Mozartconcerten met de Academy of St Martin in the Fields onder leiding van Sir Neville Marriner. Ook dit album bereikte de gouden status en werd bij ‘Gramophone UK’ genoemd bij ‘The 50 greatest Mozart Recordings’. In maart 2017 verscheen alweer hun 5e Album bij Deutsche Grammophon met werken van Poulenc en Saint-Saëns in samenwerking met het Koninklijk Concertgebouw Orkest olv Stéphane Denève. In september 2019 verscheen een opname van de concerto’s en koralen van Johann Sebastian Bach, in samenwerking met Amsterdam Sinfonietta. De nieuwe CD ‘The Russian album’ – hun eerste opname uitsluitend met werken voor twee piano’s – is sinds maart 2021 verkrijgbaar.