Halverwege de tour heeft het orkest al in vijf volle zalen voor in totaal zo’n 8000 man gespeeld – met nog vier concerten te gaan is de warme band tussen het Japanse publiek en het orkest nu al onmiskenbaar.
Brussels Philharmonic sluit het seizoen af met een grote tournee in Japan. Het land van de rijzende zon staat bekend om zijn melomanen en grote muziekcultuur. Halverwege de tour heeft het orkest al in vijf volle zalen voor in totaal zo’n 8000 man gespeeld – met nog vier concerten te gaan is de warme band tussen het Japanse publiek en het orkest nu al onmiskenbaar.
Voor Brussels Philharmonic wordt seizoen 2016-17 afgesloten met een primeur. Samen met chef-dirigent Stéphane Denève is het orkest voor het eerst te gast in Japan. De uitdaging is niet min: de tournee brengt het orkest op 10 dagen in 9 steden doorheen heel het land. Voor deze concerten in enkele van de mooiste zalen van Japan krijgt Brussels Philharmonic het gezelschap van soliste Mona Asuka (piano), en worden vier programma’s gebracht met klassiekers zoals La Mer van Debussy en het Vijfde Pianoconcerto van Beethoven. Traditiegetrouw onbreekt ook nu een 21-ste eeuws werk niet: de Japanse première van Flammenschrift (2012) van Guillaume Connesson zorgt voor de bekende Brussels Philharmonic touch!
Vliegende start en wonderschone akoestiek
Voor het eerste concert van de tour, in Musashino (Tokio), mocht het orkest al meteen aantreden voor een uitverkochte zaal. Backstage bleek de directeur van de zaal een oude studiegenoot van aanvoerder tweede viool en Japanse Mari Hagiwara – of hoe de wereld soms heel erg klein wordt. Hij was erg blij Brussels Philharmonic in zijn zijn zaal te mogen ontvangen, en benadrukte dat hij vooral benieuwd was naar het werk van Connesson, dat het publiek, net als eerder in eigen land en Europa, meteen voor zich wist te winnen. De handtekening die maestro Denève tijdens signeersessies na de concerten mag zetten (voor een steeds groeiende rij van enthousiaste luisteraars) komt vaak op de hoes van een Connesson-cd.
Brussels Philharmonic loves Japan – and back!
Wat opvalt in alle zalen is de enorm enthousiaste reactie van het publiek op de concerten en op het orkest. Een teken dat het – veeleisende – Japanse publiek de prestatie van het orkest meer dan weet te appreciëren! Ook maestro Denève wordt op handen gedragen: na elk concert staan er lange rijen wachtenden voor een handtekening, en zelfs op straat wordt hij aangeklampt door enthousiast publiek.
Omgekeerd is het een plezier voor de musici om in de schitterende zalen van Japan te staan: architectuur, locatie, voorzieningen, akoestiek: het zijn stuk voor stuk pareltjes. We kijken uit naar de rest van de tourne