Zorgvuldig verlicht, versterkt en gemixt in quadrafonie. Dit concert is meer dan de som van zijn delen. In vier nauw met elkaar verbonden scènes komt een palet aan gevoelige ideeën naar boven die aansluiten bij brandend actuele thema’s: de plaats van de mens op aarde, de leugen die hij zichzelf voorhoudt, een onderhuids defaitisme, en de lofzang op de schoonheid van de wereld.

De kern van de avond is Tehillim, het onbetwiste meesterwerk van Steve Reich. Hij brengt de complexe ritmes van een Hebreeuwse gebed samen met een repetitief en hypnotiserend
instrumentaal weefsel - een magisch evenwicht.


PROVERBS’ is een eerste stap in een samenwerking tussen Brussels Philharmonic en Ictus. Op het programma vier minimalistische meesterwerken uit de 20ste eeuw, gekozen voor hun introspectieve kwaliteit.

Tehillim (1981), hét meesterwerk van Steve Reich, vormt de kern van de avond. Aan de andere kant van het spectrum geeft Gavin Bryars met The Sinking of the Titanic (1972) een andere betekenis aan het woord ‘minimalisme’.

De start is voor het ‘instrumentaal theater’ van Charles Ives’ The Unanswered Question (1908) en met als tussendoortje Proverb uit 1995 van Steve Reich - een juweeltje van eenvoud en trefzekere expressie.

Programma

Charles Ives
The Unanswered Question (1908)

Steve Reich
Proverb (1995)

Gavin Bryars
The Sinking of the Titanic (1972)

Steve Reich
Tehillim (1981)

met
Lore Binon / Kaoli Isshiki / Morgane Heyse, sopraan
Els Mondelaers, mezzosopraan
Kevin Skelton / Hitoshi Tamada, tenor
Alexandre Fostier, geluidstechniek

ontdek meer

Reich + Bach

Steve Reich vertelt hoe Bach zijn meesterwerk Tehillim beïnvloedde.

bekijk de video

Gavin Bryars

Luistertip: de originele versie van Gavin Bryars op het label ‘Obscure Records’ van Brian Eno, 1975.

luister

praktisch