Officieel draagt Shostakovich zijn 7de Symfonie op aan zijn geliefde stad Leningrad en verbeeldt het werk ‘de historische dagen van haar verdediging tegen de fascistische verdrukkers’. Maar in werkelijkheid is het zijn persoonlijke aanklacht tegen het geweld van het Sovjet-regime tegenover zijn eigen burgers en een eerbetoon aan haar slachtoffers.


Na de inval van het Duitse leger in de Sovjet Unie in juni 1941, wil Shostakovich mee de handen uit de mouwen steken: hij graaft antitank-greppels rond Leningrad en werpt barricaden op, intussen verwoed werkend aan de aanzet van wat zijn 7de Symfonie zal worden. En dan begint de Duitse blokkade van Leningrad. Bijna een miljoen inwoners sterven aan ontbering en hongersnood - na de holocaust wordt dit de grootste tragedie van WOII.

De symbolische waarde van Shostakovich’ vastbeslotenheid om in zijn stad te blijven en als teken van verzet en steun dit werk te schrijven, was immens.

Deze symfonie draait dan ook niet om muzikale verfijning: “De muziek gaat over terreur, slavernij, de onderdrukking van de geest.” Maar ook over hoe hoop bovendrijft, de mens weerstand biedt en terugvecht. Later zei Shostakovich: “Ik schreef mijn Zevende Symfonie, de Leningrad, snel. Ik kon haar niet schrijven. De oorlog woedde overal. Ik moest bij het volk zijn, ik wilde het beeld van ons belegerd land scheppen, het graveren in muziek”.

Programma

Dmitri Shostakovich
Symfonie nr. 7 in c, op. 60, ‘Leningrad’

praktisch

🎟️🎫 €36 > €29

Zaal: De Bijloke

Locatie: Bijlokekaai 7 | 9000 Gent
Telefoon: +32 9 323 61 00 (tickets) | +32 9 323 61 11 (info)
Online: www.debijloke.be

koop tickets