Brussels Philharmonic | filmselectie, taste, britain

Filmselectie: a taste of Britain

Met Elgar & Vaughan Williams zet Brussels Philharmonic de Britse cultuur in de kijker. Maar wie zich nu al even wil onderdompelen in typically British things, komt met deze filmlijst al een heel eind. Van een absurd kostuumdrama over de beste humor tot een schattige beer... Ontdek hieronder de filmselectie van Robin Broos voor een gezellige avond Britse cinema.

Elgar & Vaughan Williams · 02.12.2023 · Flagey

Edward Elgar et Ralph Vaughan Williams sont sans nul doute deux des compositeurs britanniques les plus appréciés, aujourd’hui encore. Profondément ancrés dans la tradition musicale anglaise, tous deux s’attachent à traduire l’atmosphère caractéristique de leur pays et de son histoire. Le chef d’orchestre Andrew Manze est particulièrement familier de ce répertoire.

découvrir plus

I, Daniel Blake (2016)

Regie: Ken Loach

Regisseur Ken Loach heeft op zijn 87e nog een nieuwe film op de wereld losgelaten, The Old Oak, die hij zelf tijdens het Film Fest Gent 2023 kwam voorstellen. Maar I, Daniel Blake zegt nog net iets meer over de stand van zijn thuisland. Daniel is timmerman, leunt aan tegen zijn pensioen, maar heeft een zwakke gezondheid. Toch wil hij het liefst van al werken, zelfs wanneer het arbeidsbureau hem tegenwerkt. Een sociaal-realistisch drama over echte mensen in pijnlijk herkenbare situaties. Goed voor de Gouden Palm op Filmfestival van Cannes in 2016.

kijk op Sooner
kijk op Prime Video

Paddington (2014)

Regie: Paul King

Britten zijn dol op Paddington. Niet het treinstation in hartje Londen, wel het beertje dat naar het station werd genoemd. Auteur Michael Bond verzon het personage in 1958, als ware het een echte beer uit Peru. Hij spreekt vlot Engels, geleerd van zijn tante Lucy, en vertrekt naar Groot-Brittannië waar hij wordt opgevangen door de familie Brown. Na verschillende televisieseries zijn er van Paddington ook twee prachtige verfilmingen. De impact is zelfs te voelen bij de viering van het platina regeringsjubileum van Elizabeth II in 2022, wanneer we de koningin in een video zien samen met de filmversie van Paddington, terwijl ze thee drinken en boterhammen met marmelade eten. Na het overlijden van de Queen laten Britten massaal beertjes en boterhammen achter in de bloemenzee voor het paleis. Tot ongenoegen van het hof dat de boterhammen moeten opruimen.

kijk op Netflix

Billy Elliot (2000)

Regie: Stephen Daldry

Wat de grote dansfilms van de jaren tachtig ons ook mogen voorspiegelen: blijkbaar is dansen toch niet zo’n aanvaarde uitingsvorm bij jongens. Billy woont in een Britse achterstandswijk, tijdens de mijnwerkersstaking van 1984. In plaats van te boksen zoals zijn leeftijdsgenoten, leeft hij zich uit tijdens balletdansen. De jongen heeft talent en mag zelfs op auditie op de koninklijke balletschool in Londen. Maar dat mag zijn vader onder geen beding weten.

kijk op Prime Video

Darkest Hour (2017)

Regie: Joe Wright

Oorlogsdrama’s zijn gefundenes Fressen, ook in de Britse cinema. Maar deze Darkest Hour focust zich niet op het front, wel op intriges achter gesloten deuren, daar waar de beslissingen worden genomen. Enkele dagen nadat Winston Churchill premier van Groot-Brittannië is geworden, staat hij voor een dilemma. Sluit hij een vredesakkoord met Nazi-Duitsland of vecht hij de idealen en vrijheid van de natie. Een haast onherkenbare Gary Oldman schittert als Churchill, in een poging om de wereldgeschiedenis te veranderen.

kijk op Netflix

Monty Python’s Life of Brian (1979)

Regie: Terry Jones

Wie Britse cinema zegt, zegt ook humor. En wie Britse humor zegt, zegt Monty Python. Binnen het komedie-genre is er geen film die kan tippen aan de absurditeit en de gelaagdheid van dit faux Jezus epos. Comedy is schatplichtig aan Terry Jones en de zijnen. Graham Chapman speelt Brian Cohen van Nazareth, een doodnormale man die om de een of andere reden voor Messias wordt aangezien. Achterna gezeten door zijn zeurende moeder en Pontius Pilatus, reist hij naar Rome met zijn verzamelde volgers.

kijk op Netflix

Love Actually (2003)

Regie: Richard Curtis

Geen lijstje Britse films zonder een romcom. En waarom dan niet kiezen voor een ensemblefilm waarin verschillende korte verhalen elkaar overlappen. In Love Actually passeert het kruim van de Britse acteursgilde de revue, met onder meer Liam Neeson, Colin Firth, Emma Thompson, Keira Knightley en Alan Rickman. Maar natuurlijk ook Hugh Grant, zonder wie het geen romantische komedie genoemd mag worden. Zo cheesy dat het net heel erg grappig wordt. En perfect in de aanloop naar de feestdagen.

kijk op Google Play
kijk op Apple TV

The Favourite (2018)

Regie: Yorgos Lanthimos

Het Britse koningshuis was deze eeuw regelmatig het onderwerp van grootse en peperdure kostuumdrama’s. Toch is The Favourite anders, omdat het dit genre naar een bizar krankzinnig niveau tilt. We volgen de vileine zeventiende-eeuwse Britse koningin Anne, gespeeld door Olivia Colman die een Oscar won voor haar prestatie. Haar twee hofdames (Rachel Weisz en Emma Stone) proberen de vorst voor zich te winnen, tot en met seksuele gunsten. En dacht dat de Britse royals extravagant waren, ziet dit niet aankomen.

kijk op Disney+