Brussels Philharmonic | Brussels Philharmonic | Kazushi Ono,…

Ilan Volkov nieuwe vaste gastdirigent

21 februari 2022 - De Israëlische dirigent Ilan Volkov wordt vanaf seizoen 2022/23 de nieuwe vaste gastdirigent van Brussels Philharmonic. Samen met het orkest zal Volkov het traject rond hedendaagse muziek verder verdiepen en uitwerken, met een duidelijke focus op zowel uitvoering als onderzoek. Met Volkov haalt het orkest een sleutelfiguur binnen de hedendaagse muziek in huis: Volkov stond aan de wieg van het toonaangevende Tectonics Festival en de I&I Foundation, en is een gepassioneerd ambassadeur van levende componisten en grensdoorbrekende initiatieven.

Ik heb enorm veel zin om met Brussels Philharmonic op avontuur te gaan. Tijdens de verschillende projecten die ik het voorbije jaar met het orkest mocht doen, voelde ik de openheid en goesting om nieuwe muzikale terreinen te verkennen.Het niveau van het orkest en de individuele musici is zo hoog, dat ik als vaste gastdirigent alle ingrediënten heb om met hen en het publiek nieuwe horizonten te verkennen. Samen zetten we zo een heus laboratorium op, een dynamische hub voor de ontwikkeling en uitvoering van nieuwe muziek.
Ilan Volkov
Ilans energie en nieuwsgierigheid sluit perfect aan bij het DNA van het orkest: de dubbelrol als dirigent en als onderzoeker staat hem op het het lijf geschreven. Naast het leiden van concerten, zal hij nieuwe samenwerkingen met verschillende artiesten opstarten en de grenzen van de orkestmachine verkennen - we duiken samen het labo in!
Gunther Broucke, intendant Brussels Philharmonic

De aanstelling volgt op de eerdere bekendmaking dat dirigent Kazushi Ono als nieuwe muziekdirecteur het orkest onder zijn vleugels zal nemen vanaf september 2022. Hiermee start Brussels Philharmonic, dat voor dat nieuwe seizoen intussen ook 10 nieuwe musici heeft aangenomen, een nieuw hoofdstuk dat verder inzet op verjonging, versterking en innovatie.

Ilan Volkov was deze maand te gast bij Brussels Philharmonic waar hij het openingsconcert van de Flagey Piano Days dirigeerde. Hij werkte eerder samen met het orkest in maart en november 2021.

Over Ilan Volkov

Ilan Volkov (°1976) brak op negentienjarige leeftijd door als assistent-dirigent van Boston Symphony Orchestra. Sindsdien is hij uitgegroeid tot een veelzijdige dirigent en staat hij internationaal bekend om zijn interpretaties van het grote repertoire. Hij werkt al jarenlang samen met BBC Scottish Symphony Orchestra, waar hij vanaf 2003 chef-dirigent was en vaste-dirigent sinds 2009.

Als muzikale omnivoor is hij een drijvende kracht achter hedendaagse muziek. Zo lanceerde hij het Tectonics Festival in 2012, vandaag een van de meest toonaangevende vieringen van nieuwe muziek met edities in Adelaide, Oslo, New York, Tel Aviv, Krakau, Athene, Glasgow en Reykjavik. In 2020 was hij samen met Ilya Gringolts mede-oprichter van de I&I Foundation dat de ontwikkeling en uitvoering van hedendaagse muziek ondersteunt.

Volkov is regelmatig te zien op 's werelds meest vooraanstaande festivals, onder meer BBC Proms, Unsound Krakow en Musikprotkoll. Zijn interesse in opera bracht hem ook naar San Francisco Opera, Glyndebourne Festival en Lincoln Center met New York Philharmonic. Zijn veelzijdige discografie omvat de balletmuziek van Stravinsky, een met een Gramophone Award bekroonde opname van de integrale werken van Britten voor piano en orkest, en een bejubelde opname van de Funeral Odes van Liszt met BBC Scottish Symphony Orchestra. Volkov heeft ook een eigen podcast voor Radio Halas, waarin hij duikt in een breed muzikaal palet en collega's interviews.