Brussels Philharmonic | Akiko Suwanai, viool

Akiko Suwanai, viool

Akiko Suwanai, a tall, imposing violinist of striking stage presence, raised her bow for a sombre, intense descent of notes at the start: this was big-boned, noble playing, with its rhythmic life taut and rigorous.
The Times

Akiko Suwanai was in 1990 op 18-jarige leeftijd de jongste winnares ooit van de Tchaikovskywedstrijd in Moskou. Dit volgde op overwinningen op de Paganiniwedstrijd en de Koningin Elisabethwedstrijd in 1989 (Tweede Prijs). Sindsdien geniet Suwanai een bloeiende international carrière en speelt zij met de grootste orkesten over heel de wereld.

Dit seizoen soleert Suwanai onder meer met Washington National Symphony Orchestra en Gianandrea Noseda, Sydney Symphony Orchestra en Vladimir Ashkenazy, New Jersey Symphony Orchestre en Andrey Boreyko, en met Brussels Philharmonic en Jun Märkl. In de afgelopen jaren werkte ze al samen met de meest gerenommeerde orkesten, onder meer London Symphony Orchestra, Orchestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia, Mariinsky Orchestra en The Philadelphia Rochestra, onder leiding van dirigenten zoals Yannick Nézet-Séguin, Valery Gergiev, Seiji Ozawa, Antonio Pappano en Peter Eötvös.

Suwanai speelt ook graag kamermuziek, bijvoorbeeld tijdens het Martha Argerich Festival in Hamburg en het door Leif Ove Andsnes opgerichte festival in Rosendal. Dit seizoen presenteert ze met pianist Nicholas Angelich onder meer in Japan een Beethoven-programma bij de viering van diens 250ste geboortejaar.

Haar uitegebreide discografie op Universal Music en Decca Classics is veelvuldig onderscheiden. In 2019 kwam op Sony Music een nieuw album uit met muziek voor viool en orkest van Toru Takemitsu, uitgevoerd door Suwanai en het NHK Symphony Orchestra onder leiding van Paavo Järvi.

Akiko Suwanai bespeelt een Stradivarius ‘Dolphin’ uit 1714, een beroemd instrument dat eerder in bezit was van Jascha Heifetz, en die zij in bruikleen heeft van de Nippon Music Foundation.