Brussels Philharmonic | Anneleen Lenaerts, harp

Anneleen Lenaerts, harp

harpist Anneleen Lenaerts displayed dynamic finesse, nuance in articulation and jaw-dropping skill
Aspen Times

Ondanks haar jonge leeftijd heeft Anneleen al een indrukwekkend palmares. Tussen 1997 en 2010 won ze maar liefst 23 belangrijke prijzen op internationale harpwedstrijden, waaronder de ‘Grand Prix International Lily Laskine’, één van de meest prestigieuze harpwedstrijden ter wereld en de 'Internationaler Musikwettbewerb der ARD München' waar ze prijswinnaar werd en winnaar van de Publieksprijs.

Als soliste speelde ze met orkesten zoals het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunk, Mozarteum Orchester, Philadelphia Chamber Orchestra, Polish National Radio Symphony Orchestra, Collegium Musicum Basel en Brussels Philharmonic.

Anneleen maakte haar solodebuut in de Wigmore Hall in Londen, Carnegie Hall in New York, Salle Gaveau in Parijs, Grosses Festspielhaus in Salzburg, Bozar in Brussel en speelde op festivals zoals het Rheingau Festival, Festival Pietrasanta in Concerto, Lockenhaus en Aspen Music Festival. Haar solo optredens werden opgenomen door BBC 3, Bayerischer Rundfunk, Radio France Musique en Deutschlandfunk.

In 2014 nam Anneleen drie belangrijke harpconcerti uit de 20e eeuw op voor Warner Classics: van Joaquin Rodrigo, Reinhold Glière en Joseph Jongen, samen met Brussels Philharmonic en dirigent Michel Tabachnik. In april 2019 bracht Warner Classics ‘Nino Rota – works for harp’ uit, een cd van Anneleen Lenaerts met Brussels Philharmonic, dirigent Adrien Perruchon en fluitist Emmanuel Pahud. Daarnaast vormt Anneleen een duo met klarinettist Dionysis Grammenos. Haar samenwerking met hoboïst Karel Schoofs resulteerde in een cd met werk uit het Franse impressionisme. In 2008 verscheen haar eerste solo-album bij Egan Records en in 2011 bracht Aliud Records haar tweede solo-cd uit met werken van Chopin en Liszt, een primeur op harp.

Annneleen ontving in 2004 de YoTaM-beurs (Young Talented Musicians) van de Vlaamse regering. In 2006 werd aan Anneleen de Prix Culturel International de la Jeunesse uitgereikt door de gouverneur van Basse et Haute Normandie. In 2007 werd aan haar de beurs van de Artistieke Stichting Mathilde E. Horlait- Dapsens toegekend en in 2008 ontving ze de Prijs Lunssens en de Prijs van Straelen voor haar opmerkelijke resultaten aan het Conservatorium van Brussel. In 2010 werd ze laureaat van de Fondation Groupe Banque Populaire, in Parijs.

Anneleen Lenaerts kreeg haar harpopleiding van Lieve Robbroeckx en volgde masterclasses bij vele gerenommeerde harpisten. Ze studeerde verder aan de Conservatoria van Brussel en Parijs en behaalde in 2008 al een Master diploma voor harp met grootste onderscheiding. Ze rondde haar harpstudies af bij Isabelle Perrin met de Cours de perfectionnement aan de Ecole Normale de Musique de Paris. Naast harp legde Anneleen zich ook toe op de studie van Muziekschriftuur. Ze studeerde Harmonieleer, Contrapunt en Fuga aan het Brusselse Conservatorium.

www.anneleenlenaerts.com