Brussels Philharmonic | Anu Tali

Anu Tali

"Charismatic, brilliant, energetic” schreef de Herald Tribune over Estse Anu Tali. Vandaag is zij een van de meest intrigerende dirigenten op het internationale podium, met een voortdurend streven naar frisse en vindingrijke creativiteit. Tali is sinds 2013 muziekdirecteur van Sarasota Orchestra in Florida.

Hoogtepunten van seizoen 2019/20 zijn onder meer concerten met BBC National Orchestra of Wales, Brussels Philharmonic, Münchner Rundfunkorchester, Prague Radio Symphony Orchestra, Royal Philharmonic Orchestra, Turku Philharmonic en Ulster Orchestra.

Anu Tali dirigeert regelmatig orkesten over heel de wereld, zoals de orkesten van New Japan en Tokyo Philharmonic, Orchestre National de France, Chamber Orchestra of Europe, Houston Symphony Orchestra, Mozarteumorchester Salzburg en de Swedish Radio Symphony Orchestras. In Duitsland werkte ze reeds samen met Deutsches Symphonieorchester Berlin, Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, Berliner Konzerthausorchester, Deutsche Kammerphilharmonie Bremen en Ensemble Modern.

Volgend op het grote succes van de productie van Carmen in de Magdeburg Staatsoper, werd zij uitgenodigd om Freiburger Barockorchester te dirigeren in een productie van Gluck's Telemaco op het Schwetzingen Festival en in Theater Basel. Een ander opvallend hoogtepunt is het veelgeprezen semi-geënsceneerde Songs of Wars I Have Seen van Goebbels, met onder anderen London Sinfonietta in Lincoln Center in New York, Southbank Centre in Londen en in Minnesota, Seattle en Barcelona.

Anu Tali richtte samen met haar tweelingzus Kadri het Nordic Symphony Orchestra op in 1997, met als doel muziek te gebruiken als middel om culturele banden te leggen tussen Estland en Finland, en om musici van over heel de wereld samen te brengen. Het Nordic Symphony Orchestra heeft leden uit vijftien landen, met musici uit 's werelds beste orkesten. In 2007 maakte het orkest haar eerste Europese tournee naar Berlijn en München.

Haar debuutalbum Swan Flight, (Finlandia/Warner Classics) leverde Tali in 2003 de 2003 ECHO Klassik ‘Young Artist of the Year’ Award op. Andere opnames zijn Action Passion Illusion voor Warner Classics, met werken van Rachmaninov, Sibelius en Erkki-Sven Tüür, en een album met Tüur’s Strata & Noēsis, uitgebracht door ECM, en bejubeld door de pers.

Anu Tali was onderwerp van verschillende documentaires, gemaakt door de omroepen van ARTE, NHK Japan, YLE Finland en Deutsche Welle.

Zij begon haar muzikale carriëre als pianist en studeerde af aan het conservatorium van Tallinn. Hierna studeerde zij directie aan de Estonian Academy of Music bij Kuno Areng, Toomas Kapten en Roman Matsow. Van 1998 tot 2000 studeerde zij aan het conservatorium van Sint Petersburg in de klassen van Ilya Musin, Leonid Kortchmar en Jorma Panula.