Brussels Philharmonic | Camille Thomas, cello

Camille Thomas, cello

A new star of the cello is discovered.
Jens Rasmussen, DR Radio Denmark 2014

De Frans-Belgische celliste Camille Thomas studeerde in Frankrijk en Duitsland bij Marcel Bardon, Stephan Forck, Frans Helmerson en Wolfgang- Emanuel Schmidt. Ze werd door de Victoires de la Musique uitgeroepen tot nieuwkomer van het jaar 2014 en werd door Musiq’3 uitgekozen om België te vertegenwoordigen op de European Broadcasting Union Competition, waar ze de eerste prijs ontving en New Talent of the Year 2014 werd. In 2017 ontving ze de ECHO Klassik Preis. Als eerste vrouwelijke celliste in 40 jaar tekende ze in 2017 een exclusief contract bij het prestigieuze label Deutsche Grammophon.

Camille verovert in sneltreinvaart de internationale podia. Ze werkte al samen met dirigenten zoals Paavo Järvi, Mikko Franck, Marc Soustrot, Darrell Ang, Kent Nagano, en Stéphane Denève en met heel wat orkesten, waaronder Deutsche Kammerphilharmonie Bremen, Sinfonia Varsovia, Staatsorchester Hamburg in de Elbphilharmonie, Lucerne Festival Strings in de Herkulessaal in München, Orchestre National de Bordeaux, en Brussels Philharmonic.

De Turkse componist en pianist Fazil Say schreef zijn celloconcerto Never Give Up voor Camille Thomas. De wereldpremière van het stuk vond op 3 april 2018 plaats in het Théâtre des Champs-Elysées, samen met het Orchestre de Chambre de Paris onder leiding van Douglas Boyd.

Camille Thomas bespeelt een instrument van Ferdinand Gagliano (Napoli, 1788), de “Château Pape-Clément”. Ze krijgt het in bruikleen van Bernard Magrez. Haar boog van Eugène Sartory heeft ze in bruikleen van de Koningin Boudewijnstichting – Fonds Bollandsee.