Brussels Philharmonic | Dirk Brossé

Dirk Brossé

dirigent

Dirk Brossé is een veelzijdig componist en een gerespecteerd dirigent op de internationale muziekscene. Hij is muziekdirecteur van The Chamber Orchestra of Philadelphia en van de World Soundtrack Awards / Filmfestival Gent. Hij werd door John Williams aangesteld als Principal Conductor van de Star Wars in Concert World Tour. Daarnaast is hij verbonden als hoofddocent compositie en orkestdirectie aan de School of Arts / Koninklijk Conservatorium Gent.


[meer over Dirk Brossé]

Dirk Brossé dirigeert wereldwijd toporkesten zoals London Symphony Orchestra, London Philharmonic Orchestra, Royal Philharmonic, Vancouver Opera, Opéra de Lyon, Hong Kong Chinese Orchestra en l’Orchestre de la Suisse Romande. Hij realiseerde 90 cd-opnames en dirigeert regelmatig in gerenommeerde concertzalen zoals het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam, Seoul Arts Center, Royal Albert Hall London, Royal Opera House Covent Garden London, De Munt Brussel, Tokyo Forum, Concert Hall Shanghai, Hollywood Bowl en Kimmel Center Philadelphia. In februari 2016 maakte Dirk Brossé zijn debuut in de Carnegie Hall te New York.

Brossé componeerde 400 werken, waaronder concerti, symfonische werken, oratoria, liederen en kamermuziek, en schreef muziek voor tientallen films onder meer voor Boerenpsalm, Daens (Academy Award Nomination), The Lovers, Koko Flanel, en voor de musicals Prince of Africa, Daens, Kuifje - de Zonnetempel, Pauline & Paulette, en 14-18. Voor zijn muziek voor de BBC/HBO serie Parade’s End, werd hij genomineerd voor een befaamde Emmy Award.

Hij werkte nauw samen met artiesten zoals José Van Dam, Philip Webb, Claron McFadden, Julian Lloyd Webber, Sabine Meyer, Alison Balsom, Salvatore Accardo, John Williams, Toots Thielemans, Hans Zimmer, Mel Brooks, Sinead O’ Connor, Cristina Branco, Michel Legrand, Youssou N’Dour en Marcel Khalifé en met schrijvers Seth Gaaikema, Alard Blom, Stefan Perceval, Didier Van Cauwelaert en Gabriel Garcia Marquez.

Dirk Brossé kreeg de titel Cultureel Ambassadeur van Vlaanderen en werd onderscheiden met oa de Gouden Erepenning van het Vlaams Parlement, de Achille Van Ackerprijs, Joseph Plateau Honorary Award, de André Demedtsprijs, Award for Excellence in Cultural Creativity door het Global Thinkers Forum. Sinds 2010 is Brossé ereburger van Destelbergen. In 2013 werd aan Dirk Brossé erfelijke adeldom verleend met de persoonlijke titel van ridder. Lid van de Vlaamse Koninklijke Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten. Hij is Fellow in Arts & Humanities aan de Vrije Universiteit Brussel. In 2018 werd hij benoemd tot Commandeur in de Leopoldsorde.